Imagini tulburatoare din Iadul de langa noi: micuti legati de pat si batrani care sfarsesc in suferinta si uitare

Imagini tulburatoare din Iadul de langa noi: micuti legati de pat si batrani care sfarsesc in suferinta si uitare

Victor Maxim, primul client al expozitiei Prin intreaga lor activitate, cei de la Centrul de Resurse Juridice vor sa traga un semnal de alarma vizavi de acesti oameni, care isi duc suferinta departe si totusi atat de aproape de noi. Era pentru prima data cand un ONG reprezenta un roman in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului Pe baza informatiilor primite de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, in perioada 2011-2014 au murit aproximativ 1.462 de persoane aflate in ingrijire in astfel de institutii, si aceasta numai in jumatate din judetele tarii.

acum 64 luni (17 Jun 2015)

Peste 120 de fotografiile artistice dezvaluie o realitate crunta: aceea ca in in zilele noastre mai sunt copii legati de patut, oameni abandonati in suferinta.

Initiativa apartine tinerilor de la Centrul de Resurse Juridice, care au pornit cu o caravana prin principalele orase din tara: Bucuresti, Targu Mures, Brasov, Cluj si acum Constanta.

"Foarte uimiti am fost atunci cand am vazut ca mai sunt copii legati, asa cum s-a intamplat la Ramnicu Valcea", dezvaluie Tatiana Cojocari, asistent de proiect la Centrul de Resurse Juridice.

Cand oamenii ajung cifre

Catalin Cumpanasu, PR-ul evenimentului, spune ca in astfel de centre sunt oameni care pot parasi institutia si pot trai normal, insa trebuie ajutati. Pe langa serviciile medicale ei au nevoie si de servicii din partea unui psiholog.

"Un studiu arata faptul ca 67% dintre cei care intra in astfel de centre ies pe poarta doar dupa ce mor", arata el partea tragica a situatiei.

Victor Maxim, primul client al expozitiei

Prin intreaga lor activitate, cei de la Centrul de Resurse Juridice vor sa traga un semnal de alarma vizavi de acesti oameni, care isi duc suferinta departe si totusi atat de aproape de noi. "La Parlament exista un proiect de lege de infiintare a unui mecanism independent de monitorizare, format din psihologi, juristi si experti in domeniul drepturilor omului, care sa sesizeze mai departe institutiile satului si, acolo unde este nevoie, oamenii legii, in cazul in care se constata incalcari flagrante ale drepturilor oamenilor internati in astfel de centre.

In cei zece ani de functionare, s-a reusit inchiderea a doua centre unde nu se respectau drepturile omului: unul din Timis si unul din Breaza.

Tot Centrul de Resurse Juridice a castigat la CEDO un proces impotriva statului roman in cazul tanarului rom Valentin Campeanu, lasat sa moara in curtea Spitalului de Psihiat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro