Imagini inedite cu inventarul de artelierie al Garnizoanei Timisoarei otomane in timpul atacului austriac din 1686
Obuzier, intre tun si mortier, de 13 livre Santuri de aparare din interiorul cetatii sunt trei: primul are o lungime de 550 zira, al doilea 100 zira, iar al treilea are latimea de 20 zira. Mortier de 30 livre Santuri de aparare din exteriorul cetatii (sunt cinci): intre poarta Cocosului (Horos kapusu) si poarta de vest sunt doua, lungimea acestiora este de 3.125 respectiv 3.325 zira, latimea lor este de 25 zira.
In ajutorul ganizoanei Timisoara vine si o oaste tatara condusa de hanul Kadlai, care a mai dat lupte cu austriecii la Ineu si Lugoj. In 6 decembrie se face un inventar al munitiei si al arileriei, iar actele sunt intocmite de Nazul Halil Mehmet. Tun si mortier: Kolumburna (tun mobil pe afet, de calibru relativ mic) - 16 bucati; balyemez (tun de asediu, obuzier de calibru mare) - trei bucati; sahi (tun usor de camp) - 16 bucati; sayka (tun usor, aflat pe vasele flotilei de pe Dunare) - trei bucati; bomba de mana (grenada) - 5.156 bucati; sac pentru praf de pusca - 300 bucati; Se va completa stocul la urmatoarele materiale: dispozitiv de aprindere cu - 11.000 bucati;
Obuzier, intre tun si mortier, de 13 livre
Santuri de aparare din interiorul cetatii sunt trei: primul are o lungime de 550 zira, al doilea 100 zira, iar al treilea are latimea de 20 zira.
Mortier de 30 livre
Santuri de aparare din exteriorul cetatii (sunt cinci): intre poarta Cocosului (Horos kapusu) si poarta de vest sunt doua, lungimea acestiora este de 3.125 respectiv 3.325 zira, latimea lor este de 25 zira. Urmatoarele doua santuri se gasec in partea orasului, in fata asa numitului Sant Negru (Siiah tabiesi) si in fata Portii de Apa (Su kapusu), lungimea acestora este de 2.850 zira.
Fotografiile si datele a fost culeasa de la Biblioteca Nationala din Sofia, fiind postata pe site-ul www.rxx.co.il. Printre turnuri se afla si cel adus de Husein Aga cel Lung. "Legenda spunea ca un tanar din Timisoara, al carui casa era vizavi de poarta Kana-kapi, crescuse atat de inalt si de puternic incat era numit Husein cel Lung. Se spune ca Husein cel Lung a ridicat tunul sub brat ca pe o simpla pusca, si l-a adus la Timisoara, oferindu-l garnizoanei", spune Sergiu Galis, coordonatorul proiectului Legendele Banatului, realizat de Radio Timisoara, Muzeul Banatului si Primaria Timisoara. Liniile de alimentare cu apa erau taiate de inamici. Cucerirea cetatii va avea loc d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro