IMAGINI DOCUMENT "Din culisele cinematografiei". Cum a interzis Nicolae Ceausescu singurul film in care era personajul principal

In urma succesului colosal al seriei de filme "Eliberare" (1970-1971), cu o durata totala de opt ore, care au vandut peste 400 de milioane de bilete in cinematografele din intreaga lume, "Mosfilm" a inceput sa lucreze la un nou proiect de anvergura dedicat celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu titlul de lucru "Comunistii". Ultimul a decis sa se retraga din proiect in cele din urma, invocand probleme de sanatate, dupa ce Salcudeanu a fost nevoit sa rescrie de mai multe ori scenariul, la cererea secretarului general, care-si dorea, evident, sa fie personajul principal al "revolutiei de eliberare nationale si sociale, antifasciste si antiimperialiste" din 23 august 1944. Salcudeanu, autorul unei carute de romane mediocre, dar si al unuia, , care i-a asigurat un loc durabil in literatura romana, vesnic dornic de-a pasi in fata si avand si avantajul studiilor la scoala de literatura de la Moscova, s-a inhamat cu elan la aceasta munca sisifica, avand sarcina politico-estetica de a arata ca eliberarea au facut-o romanii, prin ei insisi, si ca rolul principal l-a avut...tovarasul Nicolae Ceausescu, cel mai iubit fiu, a carui prestatie in acel moment istoric se rezumase la balbairea unei cuvantari de bun sosit trupelor sovietice in 28 sau 29 august, la una dintre barierele Bucurestilor. Din ce am mai auzit si eu, de la cineva care a intrat printre primii in Palatul Primaverii, la Revolutie, in camera de proiectie, printre filmele de acolo, era si episodul acesta din ", povesteste interpretul lui Nicolae Ceausescu.

acum 48 luni (7 Nov 2016)

In urma succesului colosal al seriei de filme "Eliberare" (1970-1971), cu o durata totala de opt ore, care au vandut peste 400 de milioane de bilete in cinematografele din intreaga lume, "Mosfilm" a inceput sa lucreze la un nou proiect de anvergura dedicat celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu titlul de lucru "Comunistii".

Un serial de sase episoade, cu o durata totala de zece ore, al carui protagonisti sa fie liderii Uniunii Sovietice si al partidelor comuniste din tarile "eliberate", actiunea petrecandu-se intre 1939 si 1945. Fiecareia dintre tarile vizate de scenariu i s-a oferit posibilitatea de a lucra in regim de coproductie episodul care-i era dedicat. In primavara anului 1975, Ozerov a venit la Bucuresti pentru a le prezenta mai-marilor cinematografiei propunerea concreta de colaborare din partea "Mosfilm". A fost primit cordial de autoritatile de la Bucuresti, chiar de catre Nicolae Ceausescu, caruia i-a suras ideea, singurul sau amendament fiind acela ca episodul romanesc sa se filmeze dupa un scenariu scris de un scriitor autohton.

"Salcudeanu a modificat de trei ori scremutul text"

Astfel, scenarist a fost desemnat Petre Salcudeanu, iar productia a intrat in planul Casei de Filme nr. Ultimul a decis sa se retraga din proiect in cele din urma, invocand probleme de sanatate, dupa ce Salcudeanu a fost nevoit sa rescrie de mai multe ori scenariul, la cererea secretarului general, care-si dorea, evident, sa fie personajul principal al "revolutiei de eliberare nationale si sociale, antifasciste si antiimperialiste" din 23 august 1944. In scaunul regizoral a ajuns Doru Nastase, care a si participat la filmarile din toamna anului 1975, iar cheltuielile partii romane au totalizat, conform documentelor existente la Arhiva Nationala de Filme, nu mai putin de 5.183.298 de lei.

"Ca riposta a filmului american , reconstituire a debarcarii din Normandia, studiourile sovi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro