Imagini de colectie. Mocanita de pe Valea Ariesului in urma cu 20 de ani
Linia ingusta avea 27 de statii, din care 4 gari (Turda, Baia de Aries, Campeni, Abrud) si 23 halte: Turda-Transbordare, Mihai Viteazu (Sanmihaiu de Sus), Cornesti (Plaesti), Moldovenesti, Buru, Lungesti Ocolisel, Vidolm, Ocolis, Lunca-Posaga (Lunca Ariesului), Salciua de Jos, Salciua, Brazesti, Sartas, Muncel, Valea Lupsii, Hadarau (Hadareni), Lupsa, Musca, Girde, Bistra, Podu Mijii si Rosia Montana. Trenul a devenit nerentabil pe fondul dezvoltaii transportului auto, dar si a scaderii activitatii agentilor economici din Apuseni: exploatarile miniere de la Baia de Aries, Rosia Montana si Abrud si fabrica de prelucrare a lemnului din Cimpeni.
Mocanita s-a dat in functiune oficial la data de 20 iunie 1912 si a fost scoasa din uz in anul 1998. Linia ingusta avea 27 de statii, din care 4 gari (Turda, Baia de Aries, Campeni, Abrud) si 23 halte: Turda-Transbordare, Mihai Viteazu (Sanmihaiu de Sus), Cornesti (Plaesti), Moldovenesti, Buru, Lungesti Ocolisel, Vidolm, Ocolis, Lunca-Posaga (Lunca Ariesului), Salciua de Jos, Salciua, Brazesti, Sartas, Muncel, Valea Lupsii, Hadarau (Hadareni), Lupsa, Musca, Girde, Bistra, Podu Mijii si Rosia Montana. Intre Turda si Cimpeni erau 22 de treceri la nivel cu cale ferata, cu si fara bariera (majoritatea fiind fara bariera). Evolutia tehnologica a adus si pentru moti, trenuri moderne, echivalentul la scara mai mica a celor care circulau pe liniile normale. In ultimii ani de functionare, pe aceasta ruta circulau zilnic (dus-intors) trei trenuri cu doua clase. Trenul a devenit nerentabil pe fondul dezvoltaii transportului auto, dar si a scaderii activitatii agentilor economici din Apuseni: exploatarile miniere de la Baia de Aries, Rosia Montana si Abrud si fabrica de prelucrare a lemnului din Cimpeni. Calea ferata ingusta a fost declarata monument istoric, situatie care a salvat ceva din trecutul mocanitei, dar nu a readus-o pe sine decat sporadic si pe o distanta scurta.
Pe segmentul Abrud - Campeni, aflat intr-o stare fizica buna, circulatia trenurilor a fost reluata, in scop turistic, de catre un investitor austriac. Georg Hocevar este de aproape 20 de ani in Romania si conduce Asociatia pentru pastrarea liniilor ferate inguste din Romania. Impatimit al locomotivelor cu aburi pe care le-a si reabilitat, Hocevar nici nu mai stie cat a investit in Mocanita. Important este ca locomotiva este in stare de functionare, cu vagoane in stare de functionare, pe o infrastructura feroviara functionala si asta este cel mai important", a declarat Georg Hocevar. FOTO Aventurile exploratorului Samuel Fenichel din Aiud la capatul lumii, in Papua - Noua Guinee FOTO VIDEO Pamanturile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro