Iliescu, Constantinescu, Basescu. Cine a fost cel mai bun presedinte?

> Ion Iliescu este liderul produs de Revolutia din 1989. Sigur, el a fost acuzat si va continua sa fie acuzat de lovitura de stat, de neocomunism, de orientarea spre Rusia, de aducerea minerilor la Bucuresti si cate si mai cate. Este autorul politic al Acordului de la Snagov din 1995 prin care toate fortele politice din Romania stabilesc drept obiective fundamentale pentru tara orientarea spre Vest, intratrea in NATO si in Uniunea Europeana.

acum 68 luni (15 Dec 2014)

>

Ion Iliescu este liderul produs de Revolutia din 1989. Sigur, el a fost acuzat si va continua sa fie acuzat de lovitura de stat, de neocomunism, de orientarea spre Rusia, de aducerea minerilor la Bucuresti si cate si mai cate. Este autorul politic al Acordului de la Snagov din 1995 prin care toate fortele politice din Romania stabilesc drept obiective fundamentale pentru tara orientarea spre Vest, intratrea in NATO si in Uniunea Europeana. Este un act crucial, unul dintre putinele care a fost respectat de clasa politica romaneasca si dus la indeplinire. Datoram pozitia actuala a Romaniei ca membru al familiei democratice europene si acestui act politic al presedintelui Ion Iliescu, act care a insemnat inceperea lungului drum al adaptarii Romaniei la institutiile si normele euro-atlantice. Istoria va face ca intrarea efectiva a Romaniei in NATO sa se faca in 2004, in al doilea mandat al lui Ion Iliescu, iar negocierile de aderarea la UE sa se incheie in acelasi an.

Emil Constantinescu a avut un mandat extrem de dificil din punct de vedere politic, economic si social. Mai rau, el s-a confruntat in mod real cu o tentativa de lovitura de stat, mineriada din 1999, care a fost cat pe ce sa reuseasca. Emil Constantinescu este presedintele care a luat decizia nepopulara de a sprijini SUA in bombardarea Yugoslaviei, o hotarare care l-a costat enorm, dar care s-a dovedit esentiala in drumul Romaniei catre NATO. Desi considerat acum drept cel mai putin performant dintre cei trei presedinti, fara mandatul lui Emil Constantinescu si fara guvernarea CDR e greu de crezut ca Romania ar fi astazi in UE si in NATO.

Traian Basescu este cel mai greu de evaluat deoarece este prea devreme pentru a face bilantul celor zece ani la Cotroceni. Nu avem inca toate datele si este posibil sa apara lucruri noi si spectaculoase. Traian Basescu a venit insa cu o orientare clara pro-americana si cu un angajament ferm in favoarea statului de drept. Sustinatorii sai ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro