Ilie, sfantul facator de minuni care trasneste dracii si aduce ploaia. De ce se mananca mere astazi

Ilie, sfantul facator de minuni care trasneste dracii si aduce ploaia. De ce se mananca mere astazi

Mare facator de minuni in timpul vietii si dupa ce s-a urcat la cer intr-un car de foc, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a "deschide si a inchide cerurile". Ce sa faci astazi ca sa nu atragi mania ielelor si de ce trebuie sa dormi acasa de Rusalii Superstitii la Mosii de vara: ziua in care sufletele mortilor colinda neincetat pe pamant.

acum 112 luni (20 Jul 2015)

Mare facator de minuni in timpul vietii si dupa ce s-a urcat la cer intr-un car de foc, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a "deschide si a inchide cerurile". Crestinii ortodocsi il cinstesc in fiecare an la 20 iulie si il considera ocrotitorul recoltelor, sfantul care aduce ploaia, dar si divinitatea care, maniata de oameni, arunca grindina si trasnete. Superstitii de Sfantul Ilie

In credinta populara se mai spune ca demonii fug din calea lui si vin pe pamant, unde se ascund sub copaci sau chiar in trupurile unor animale. Una dintre superstitiile legate de Sfantul Ilie este aceea ca daca tuna si fulgera oamenii trebuie sa isi faca semnul crucii, pentru ca Dumnezeu i-a dat voie Sfantului Ilie sa loveasca orice pentru a dobori demonii, mai putin crucea.

Pe 20 iulie, in fiecare an, credinciosii il sarbatoresc pe Sfantul Ilie Tesviteanul, proroc din Vechiul Testament considerat facator de minuni, aducator de ploi si ocrotitor al recoltelor. Se mai spune ca cine munceste in aceasta zi il manie pe Sfantul Ilie, care trimite asupra oamenilor traznete, grindina si ploi", spune Ani Toparceanu, etnograf la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi.

De Sfantul Ilie se binecuvanteaza fructele

De Sfantul Ilie, in satele din Baragan, oamenii inca respecta toate obiceiurile care s-au inradacinat de-a lungul timpului.

In vechime se spunea ca nu era voie sa se consume mere pana la 20 iulie si nici nu trebuia ca aceste fructe sa se loveasca unul de altul, pentru a nu cadea grindina. Ogoarele se sfintesc de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie este si ocrotitorul recoltelor, de aceea, in aceasta zi, ogoarele se stropesc cu agheasma, pentru ca ele sa aduca rod bogat in anul urmator.

In dimineata praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usuca in locuri ferite de umezeala.

"In dimineata zilei... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro