Igor Dodon vrea sa-l celebreze pe Stefan cel Mare in anul aniversarii centenarului Marii Uniri

> E nevoie de un mic efort detectivistic pentru a afla ce legatura este intre 2018 si Stefan cel Mare, care s-a suit pe tronul Moldovei in 1457 si l-a parasit in 1504. In realitate, Dodon vrea sa spuna, in logica intortocheata a mancurtilor (fiinte lipsite de vointa proprie, de coloana vertebrala, dar nu si de o anumita viclenie primara), ca, in anul in care Romania isi va celebra Centenarul Marii Uniri, el va aniversa, impreuna cu banda sa de renegati, "statalitatea" Moldovei.

acum 38 luni (16 Jul 2017)

>

E nevoie de un mic efort detectivistic pentru a afla ce legatura este intre 2018 si Stefan cel Mare, care s-a suit pe tronul Moldovei in 1457 si l-a parasit in 1504. Interval in care a dat 47 de batalii, cele mai multe castigate, unele pierdute, dar nici una decisiva (ca dovada, tocmai faptul ca a dat atatea, pana in ultimii sai ani de viata), data intr-un an care sa dea, in relatie cu 2018, o cifra rotunda.

In realitate, Dodon vrea sa spuna, in logica intortocheata a mancurtilor (fiinte lipsite de vointa proprie, de coloana vertebrala, dar nu si de o anumita viclenie primara), ca, in anul in care Romania isi va celebra Centenarul Marii Uniri, el va aniversa, impreuna cu banda sa de renegati, "statalitatea" Moldovei. Nu conteaza ca, daca Rusia nu ar fi ciopartit Moldova la 1812, si Basarabia ar fi participat, cu trup si suflet, la Unirea din 1859 si ar fi facut parte, firesc, din Romania "mica" de pana la 1918. Nu conteaza nici ca procesul de constituire a statului national unitar roman a fost unul tipic european: prin unirea mai multor state de tip feudal (locuite, insa de o aceeasi neta majoritate etnica) s-au format si Italia, si Germania, doua dintre statele cele mai reprezentative pentru modelul european. Nu conteaza, in fine, nici ca Stefan cel Mare insusi, ca domnitor al Moldovei, a avut posesiuni princiare in Transilvania si s-a straduit in permanenta ca, punand pe tronul de la Bucuresti domnitori care sa-i fie subordonati, sa conduca intreaga romanitate.

Ce Stefan cel Mare va omagia, in 2018, pravoslavnicul plagiator din strada Nicolae Iorga din Chisinau, madular al Mitropoliei Chisinaului, parte componenta a Bisericii Ruse? Aprehensiune pe care, in anii stalinismului, Rusia ne-a transmis-o si noua, si basarabenilor, prin agentii ei de influenta, care incercau sa acrediteze ideea ca marele domnitor (cel mai puternic suveran crestin din Estul Europei, dupa cum atesta marele cronicar polonez Iwan Dlugosz) nu ar fi fost, in r... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro