Igor Dodon merge la Bruxelles: joc complicat, rezultate incerte

Igor Dodon merge la Bruxelles: joc complicat, rezultate incerte

> Asta dupa ce, in principiu cel putin, nu de covor rosu ar fi trebuit sa fie vorba dupa declaratiile extrem de dure ale domnului Dodon care a afirmat ca ceea ce-si doreste e este sa semneze cat mai rapid "un acord-cadru" care sa permita tarii sale o cooperare cu Uniunea economica eurasiatica si sa obtina statutul de observator in Uniunea eurasiatica. Dar si la avertismentul din analiza celor de la Foreign Affairs: "Sustinerea ruseasca pentru partidele de extrema dreapta nu are de-a face atat cu ideologia, cat cu dorinta de a destabiliza guvernele europene, de a impiedica o extindere a UE si de a a facilita ajungerea la putere a unor guverne europene care sa fie prietenoase cu Rusia".

acum 82 luni (5 Feb 2017)

>

Asta dupa ce, in principiu cel putin, nu de covor rosu ar fi trebuit sa fie vorba dupa declaratiile extrem de dure ale domnului Dodon care a afirmat ca ceea ce-si doreste e este sa semneze cat mai rapid "un acord-cadru" care sa permita tarii sale o cooperare cu Uniunea economica eurasiatica si sa obtina statutul de observator in Uniunea eurasiatica. Cu promisiunea de a modifica datele actuale ale dimensiunii economice a Acordului de Asociere cu UE "care nu a adus niciun fel de avantaj Moldovei, am pierdut piata rusa si volumul nostru de exporturi cptre UE a scazut". Din punctul meu de vedere, o combinatie intre ultimele doua posibilitati, stiind foarte bine ca Igor Dodon este o piesa de joc in formatia etalata de Vladimir Putin pe tabla de sah geo-strategica. Caz in care, propunerile, conditiile si pozitionarile Presedintelui Moldovei pot fi puse, inteleg cei de la Bruxelles, intr-o succesiune de perspective care au ca fundal Kremlinul. In consecinta, conform regulilor jocului diplomatic la nivel inalt, exista posibilitatea ca europenii sa vrea sa foloseasca aceasta oportunitate ca element posibil de activat in momentul in care se va discuta despre subiectul esential: normalizarea relatiilor cu Rusia. Cu gandul la viitoarele alegeri din Olanda, Franta si Germania, va rog sa priviti la aceasta harta publicata recent de cei de la SLATE sub titlul "Europa care-l iubeste pe Putin". Dar si la avertismentul din analiza celor de la Foreign Affairs:

"Sustinerea ruseasca pentru partidele de extrema dreapta nu are de-a face atat cu ideologia, cat cu dorinta de a destabiliza guvernele europene, de a impiedica o extindere a UE si de a a facilita ajungerea la putere a unor guverne europene care sa fie prietenoase cu Rusia". Caz in care tarile din UE ar putea sa fie interesate, cel putin teoretic pentru inceput, de conceptul "trilateralei" anuntate de Igor Dodon : UE-Republica Moldova-Federatia Rusa. As spune ca nu, amintindu-va ca, in trecut, de la Moscov... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro