Igiena si... bacteriile sistemului

Surse de transmitere sunt nenumarate, iar nerespectarea regulilor de igiena de acasa, dar si din unele spitale ar putea duce la asemenea tragice evolutii. Dincolo de gravitatea bolii, este obligatoriu sa ma refer la masurile imediate care ar fi trebuit dispuse in situatiile semnalate, masuri care ar fi fost de competenta Directiilor Judetene de Sanatate Publica (DJSP). Directia spitalului ar fi trebuit sa se sesizeze si sa anunte DJSP (chiar si pe vremuri exista ofiter de serviciu la DJSP, 24/24 ore, cu indicatia expresa de -raportare a tuturor problemelor de sanatate din judet catre -minister).

acum 55 luni (7 Mar 2016)

Trei copii mici, bebelusi, au murit, iar alte cateva zeci sunt internati in spitale din cauza unei infectii grave la originea careia sta o bacterie aparent banala - Escherichia coli (E.coli). Exista insa unele tipuri de E.coli care produc toxine puternice si care duc la enterohemoragii, cistite, meningite sau alte boli.

Indiferent de tipul bacteriei, aceasta poate fi extrem de periculoasa pentru nou-nascuti sau sugari. Laptele provenit din ferme poate fi infestat cu E.coli si din cauza ca taranii sau angajatii care mulg vacile nu se spala pe maini dupa -folosirea toaletei - in cazul in care au acces la o toaleta cu chiuveta si apa, si nu folosesc cunoscutul WC din fundul curtii! Bacteria poate exista si in intestinul animalului, asa ca si aici se impun reguli de igiena. Chiar si in vechea literatura de speciali-tate, masura indicata de -stopare a unei eventuale -epidemii este pastrarea unor conditii foarte bune de igiena (Avicenna 980-1037).

In egala masura, neigienizarea corespunzatoare a cazarmamentului de spital, lenjeria de pat in special, se poate afla la originea unei infestari cu E.coli. Surse de transmitere sunt nenumarate, iar nerespectarea regulilor de igiena de acasa, dar si din unele spitale ar putea duce la asemenea tragice evolutii. Cati apartinatori intrati in spitale respecta regulile minime de igiena, adica: halat de unica folosinta, botosei, masca, boneta? Nu doar la noi se intampla cazuri din acestea, chiar si in tari civilizate se inregistreaza imbolnaviri si decese din aceasta cauza, dar acest lucru nu ne linisteste cu nimic.

Dincolo de gravitatea bolii, este obligatoriu sa ma refer la masurile imediate care ar fi trebuit dispuse in situatiile semnalate, masuri care ar fi fost de competenta Directiilor Judetene de Sanatate Publica (DJSP). Anuntarea cazului suspect, trimiterea echipei de investigatii de specialitate pe teren, izolarea (carantina) sectiilor din spitalele unde s-au inregistrat cazuri si oprirea internaril... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro