Identitatile "postmoderne" ale partidelor extremiste

In Europa, partidele extremei drepte se impun din ce in ce mai mult cu mesaje radicale in fata alegatorilor nemultumiti de partidele traditionale de guvernamant. Respingerea partidelor traditionale Politica partidelor extremiste, fie ele de dreapta sau de stanga, este de respingere a partidelor traditionale de guvernamant si de a face UE responsabila de starea deplorabila a economiei si pietei muncii.

acum 39 luni (23 May 2016)

In Europa, partidele extremei drepte se impun din ce in ce mai mult cu mesaje radicale in fata alegatorilor nemultumiti de partidele traditionale de guvernamant.

In Austria a avut loc duminica al doilea tur al alegerilor prezidentiale, extrema-dreapta fiind deja la portile presedintiei dupa un prim tur cu efect de seism, FPO eliminand pentru prima oara intrarea social-democratilor (SPO) si a crestin-conservatorilor (OVP), la putere in cadrul unei marei coalitii din 2008. Aliatul partidului austriac de extrema dreapta FPO, Frontul National (FN) din Franta prospera pe acelasi model de respingere a elitelor, a migrantilor si a UE. In Europa, anul 2015 a inceput cu victoria partidului de extrema-stanga Syriza la legislativele din Grecia si au urmat alte trei scrutine care demonstreaza o politica polarizata. In Spania, emergenta Podemos, noul partid al stangii radicale, a pus capat bipartitismului si hegemoniei traditionale a Partidului socialist muncitoresc spaniol (PSOE), de centru-stanga si a Partidului Popular (PP), de centru dreapta. Acum, dupa Austria, in Franta liderul FN, Marine Le Pen, se vede deja in al doilea tur al prezidentialelor de anul viitor.

Respingerea partidelor traditionale

Politica partidelor extremiste, fie ele de dreapta sau de stanga, este de respingere a partidelor traditionale de guvernamant si de a face UE responsabila de starea deplorabila a economiei si pietei muncii.

Majoritatea tarilor din UE sunt guvernate de peste trei decenii de partide de centru dreapta sau centru stanga care nu aceeasi viziune asupra viitorului continentului. Dar desi nu sunt de acord asupra mijloacelor, ele au incarnat in comun un consens ideologic care a permis construirea unei piete unice, punerea in practica a monedei unice, euro si extinderea Uniunii.

Dar recesiunea si criza migratiei au provocat nemultumirea opiniilor publice fata de politicile partidelor implicate in guvernarile existente, incapabile sa protejele l... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro