Icoana pictata pe ambele fete careia i s-au atribuit minuni. A fost facuta din inima unui stejar si "a nascut" o manastire

Icoana pictata pe ambele fete careia i s-au atribuit minuni. A fost facuta din inima unui stejar si

O comoara istorica, unul dintre cele mai speciale si mai valoroase lacasuri de cult din Romania se afla in apropiere de Ramnicu-Valcea, la 25 de kilometri departare si la doar 10 kilometri de statiunea Baile Govora. Icoana se inscrie in curentul artistic al veacului al IV-lea "Legenda icoanei si a bisericutei a fost mentionata si de Neofit Cretanul, Mitropolitul Ungrovlahiei, in 1745: "Un cioban cu numele Radu, in timpul lui Alexandru Voda (1568 - 1577) a visat Icoana Maicii Domnului despre care aminteste Paul de Alep si, taind stejarul in care a fost gasita icoana a facut din lemnul lui o bisericuta numita din aceasta pricina Dintr-un Lemn". "Ana Maria Muzicescu, istoric de arta este de parere ca, icoana de la Dintr-un Lemn, a fost realizata de un monah, la o data anterioara anului 1453, in Imperiul Bizantin sau la Muntele Athos, inspirandu-se dupa un model mai vechi", completeaza istoricul valcean.

acum 57 luni (11 Jan 2018)

O comoara istorica, unul dintre cele mai speciale si mai valoroase lacasuri de cult din Romania se afla in apropiere de Ramnicu-Valcea, la 25 de kilometri departare si la doar 10 kilometri de statiunea Baile Govora.

Situata intr-un cadru feeric, inconjurata de stejari seculari, de o frumusete rara si cu o istorie bogata, ce este strans legata de eroii aviatiei si ai nauticii, manastirea a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Comoara din scorbura si vocea divinitatii "A luat fiinta la inceputul secolului al XVI-lea, odata cu descoperirea icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului", povesteste maicuta Teodosia Barac, intr-un clip de promovare a statiunii din apropiere.

Traditia ne spune ca stejarul respectiv era atat de mare incat abia putea fi cuprins de 6 - 7 persoane cu bratele intinse. De aici a ramas si denumirea de "Manastirea Dintr-un Lemn", masa sfantului altar fiind ridicata initial chiar din trunchiul stejarului purtator de icoana", mai spune maicuta-stareta. Icoana Facatoare de Minuni, partea din fata, Manastirea Dintr-un Lemn, Valcea, Foto: Arhiva personala Faima icoanei si a bisericutei a ajuns peste hotare in urma cu patru secole Povestea ne este confirmata si de directorul Directiei Judetene de Cultura Valcea, prof. Asa aflam ca Sfanta Manastire "Dintr-un Lemn", de la Francestii Valcii, adaposteste una dintre cele mai rare comori ale spiritualitatii ortodoxe si ale patrimoniului cultural national: Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul - "Hodighitria".

"Cea mai veche descriere a icoanei si a bisericutiei de la Francesti o gasim la calatorul sirian Paul de Alep, care ajunge aici in 1657, impreuna cu parintele sau, Patriarhul Macarie al Antiohiei.

Arhidiaconul din Alep este impresionat de povestea auzita cu aceasta ocazie, despre monahul din vechime care a gasit icoana in scorbura stejarului secular si care a auzit vocea divinitatii." Doua biserici s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro