Icoana care a scapat neatinsa din focul care a mistuit toata manastirea. O candela sta aprinsa zi si noapte langa ea

Icoana care a scapat neatinsa din focul care a mistuit toata manastirea. O candela sta aprinsa zi si noapte langa ea

In muntii Vrancei, la Lepsa, exista o manastire ridicata la 1774, pe valea paraului cu acelasi nume si care la infiintare a fost destinata calugarilor. In perioada reconstructiei, manastirea Lepsa a mai beneficiat de o donatie generoasa, venita de la Ierusalim: o icoana pictata in 1584, ce intruchipeaza pe Mantuitorul si pe Fecioara Maria, incadrate si de alte scene biblice.

acum 33 luni (7 Nov 2017)

In muntii Vrancei, la Lepsa, exista o manastire ridicata la 1774, pe valea paraului cu acelasi nume si care la infiintare a fost destinata calugarilor.

Din documente reiese ca lacasul a fost ridicat din contributia localnicilor, iar la 1789 manastirea primeste de la satenii din Tulnici un "trup de mosie".

Asezamantul a primit de-a lungul timpului danii de la Obstea Vrancei, fiind chiar administrat de aceasta.

Manastirea a servit in istoria sa si ca un centru de ingrijire al bolnavilor, iar cel mai dificil moment a fost in 1929, cand un incendiul a distrus biserica de lemn si toate constructiile din ansamblul schitului.

Din incendiu a scapat doar icoana Sfantului Nicolae, ce dateaza din secolul al XVII-lea, icoana pictata la Kiev.

"Obiectul de cult se afla in chilia staretului la momentul declansarii incendiului si, cu toate ca si acea incapere a fost cuprinsa de flacari, in mod miraculos icoana a scapat neatinsa. Celelalte icoane de patrimoniu, cartile de cult si documente pe care vrancenii le tineau la schit s-au transformat in scrum. Regele Carol al II-lea a ajutat manastirea

Asezamantul a fost ridicat din nou intre anii 1930-1936, ca si biserica, dar nu s-au mai respectat planurile de la 1774. Insusi regele Carol al II-lea a vizitat manastirea Lepsa in 1934 si a daruit un policandru, care rezista si astazi si impodobeste biserica din lemn.

In perioada reconstructiei, manastirea Lepsa a mai beneficiat de o donatie generoasa, venita de la Ierusalim: o icoana pictata in 1584, ce intruchipeaza pe Mantuitorul si pe Fecioara Maria, incadrate si de alte scene biblice. Fiind situat departe de ochii celor care supravegheau sovietizarea Romaniei si distrugerea structurilor Bisericii, Episcopia Buzaului a redeschis neoficial Schitul in 1974, prin trimiterea la Schit a monahiei Gabriela Caruceriu", se mai arata in istoricul man... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro