Icoana a Maicii Domnului, marturie peste veacuri a Razboiului Crimeei. A fost impunsa cu iataganul de turci

Icoana a Maicii Domnului, marturie peste veacuri a Razboiului Crimeei. A fost impunsa cu iataganul de turci

Din datele oficiale ale reprezentantilor Episcopiei de Giurgiu, icoana a fost donata de sotia generalului in amintirea sotului ei si a soldatilor sai morti in timpul Razboiului Crimeei (1853-1856). Donatia facuta de sotia generalului Soimanov apare mentionata in corespondenta purtata in anul 1856 intre Consulatul Rusiei de la Galati si Secretariatul de Stat al Tarii Romanesti, corespondenta in care se confirma si statutul de catedrala al bisericii Adormirea Maicii Domnului.

acum 73 luni (17 Aug 2017)

Din datele oficiale ale reprezentantilor Episcopiei de Giurgiu, icoana a fost donata de sotia generalului in amintirea sotului ei si a soldatilor sai morti in timpul Razboiului Crimeei (1853-1856). Se stie ca si orasul Giurgiu a avut de suferit de pe urma acestui conflict dintre Imperiul Rus si Imperiul Otoman, aliat cu Anglia, Franta si Sardinia.

Donatia facuta de sotia generalului Soimanov apare mentionata in corespondenta purtata in anul 1856 intre Consulatul Rusiei de la Galati si Secretariatul de Stat al Tarii Romanesti, corespondenta in care se confirma si statutul de catedrala al bisericii Adormirea Maicii Domnului. Din aceasta cauza avem dificultati in a reconstitui istoria secolului XIX", ne explica istoricul Emil Paunescu lipsa documentelor de donatie sau a altor inscrisuri referitoare la acest eveniment si la legatura directa dintre Soimanov si Giurgiu.

Asezata la loc de cinste in biserica, Icoana Incoronarii Maicii Domnului a ajuns curand sa fie cautata de credinciosii din oras care au o mare evlavie la ea. Insa, bataliile cu turcii si incursiunile lor la nord de Dunare vor face ca acest odor al bisericii sa aiba de suferit.

"In perioada 1877, de la Razboiul de Independenta si pana dupa primul Razboi Mondial, turcii au mai avut cateva incursiuni la Giurgiu.

"Icoana Incoronarii Maicii Domnului de catre Sfanta Treime este o icoana ce apartine mai mult de cultura occidentala.

Icoana o reprezinta pe Fecioara Maria stand cu mainile impreunate in timp ce Mantuitorul Iisus, Dumnezeu - Tatal si Duhul Sfant in chip de porumbel ii aseaza pe cap coroana de Imparateasa a Cerului.

Istoricului Adrian-Silvian Ionescu, in articolul "Fotografii de Carol Szathmari din Razboiul Crimeei in colectii americane si britanice", aparut in Revista Muzeului National de Istorie a Romaniei din 1998, publica o fotografie a generalului rus realizata de Carol Szathmari in primavara lui 1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro