Iasul in Marele Razboi. Cum si-a petrecut Regina Maria Craciunul din 1916 in refugiul de la Iasi

Iasul in Marele Razboi. Cum si-a petrecut Regina Maria Craciunul din 1916 in refugiul de la Iasi

> A fost celebrat orasul in care, timp de doi ani, si-au desfasurat activitatea suveranii Romaniei, Regele Ferdinand si Regina Maria, Guvernul, Parlamentul si celelalte autoritati (mai multe imagini gasiti aici). De aceea, vom incerca sa punctam cateva aspecte ale evenimentelor de la Iasi de acum 100 de ani care astazi ii confera o legitimitate istorica aparte si titlul indreptatit de Oras al Renasterii Nationale. Necesarul pentru populatie si soldati era de 600.000 de tone de cereale, insa erau disponibile numai 100.000 de tone, iar cele 400.000 de vite cate existau puteau asigura hrana doar pentru sase luni. Pe cei 1.000 de kilometri de cale ferata din Moldova se aflau raspandite haotic si erau de multe ori abandonate garnituri intregi de vagoane de calatori si de marfuri. Partea cea mai dureroasa a tragediei din 1916 din Iasi si din toata Moldova a fost izbucnirea epidemiei de tifos exantematic, care a decimat populatia si armata, provocand moartea a 300.000 de oameni, dintre care 80.000 de militari.

acum 71 luni (22 Dec 2016)

>

A fost celebrat orasul in care, timp de doi ani, si-au desfasurat activitatea suveranii Romaniei, Regele Ferdinand si Regina Maria, Guvernul, Parlamentul si celelalte autoritati (mai multe imagini gasiti aici).

Despre orasul Iasi si rolul pe care l-a jucat in Marele Razboi se poate vorbi in doua dimensiuni: cea tragica, a refugiului, si cea a rezistentei si renasterii nationale. De aceea, vom incerca sa punctam cateva aspecte ale evenimentelor de la Iasi de acum 100 de ani care astazi ii confera o legitimitate istorica aparte si titlul indreptatit de Oras al Renasterii Nationale. Nu trebuie uitata, in acest sens, dubla sa contributie la realizarea Unirii de la 1859, dar si la procesul de faurire a Marii Uniri de la 1918.

Revenind la cele doua dimensiuni ale Iasului din perioada Marelui Razboi, vom prezenta succint cateva aspecte ale acestora, tocmai pentru a schita un portret al orasului ca spatiu al refugiului, al tragediei, dar si al sublimului si miracolului pe care inaintasii nostri le-au trait in urma cu 100 de ani.

In noiembrie-decembrie 1916 a avut loc probabil cel mai mare exod al populatiei romanesti din toate timpurile: 1,5 milioane de oameni, civili si soldati romani, carora li s-au adaugat un milion de soldati rusi. Dimensiunea acestui formidabil exod si a tragediilor pe care le-a generat inca nu a fost studiata si nici masurata, dar nu trebuie sa ne mire acest fapt, pentru ca de prea multe ori, in analele istoriei, suferintele individuale si chiar colective au fost tratate pe scurt si expediate in doar cateva randuri. Alaturi de documentele aflate in arhive si neinvestigate inca raman marturie despre cumplita experienta a refugiului la Iasi numeroasele jurnale ale celor care, la vremea respectiva, au trait acolo. Se desprinde astfel perspectiva unui Iasi suprapopulat, aflat intr-o mare criza imobiliara, pentru ca celor 70.000-80.000 de locuitori ai orasului li s-au adaugat peste 300.000 de refugiati civili, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro