Iasiul, cel mai scump oras din Romania. Utilitatile uriase, transportul si chiriile mari, puterea de cumparare slaba fac traiul localnicilor complicat

Iasiul, cel mai scump oras din Romania. Utilitatile uriase, transportul si chiriile mari, puterea de cumparare slaba fac traiul localnicilor complicat

Iata care sunt tarifele lunare medii pentru intretinerea apartamentului in celelalte orase mari ale tarii: Cluj-Napoca - 332,86 de lei Bucuresti - 417,86 de lei Timisoara - 429,31 de lei Constanta - 519,44 de lei Brasov - 520,44 de lei Sistemul centralizat de incalzire din Iasi este unul dintre cele mai scumpe si mai ineficiente din Romania, motiv pentru care se debranseaza anual mii de clienti.

acum 71 luni (7 Apr 2015)

Potrivit site-ului numbeo.com, care analizeaza cu date actualizate la zi costul de trai in toate orasele mari ale lumii, salariul mediu net la Iasi, in aprilie 2015, este de 1.681,25 de lei.

Potrivit aceleiasi surse, chiria unui apartament cu 1 camera in zona centrala a Iasiului ajunge lunar la 1.133 de lei, in timp ce intretinerea (care include caldura, apa curenta si canalizare, electricitate si gunoi) costa in lunile de iarna la Iasi de 616,21 de lei.

De altfel, Iasiul se distanteaza net de orice alt oras mare din Romania in privinta costului pentru utilitati. Iata care sunt tarifele lunare medii pentru intretinerea apartamentului in celelalte orase mari ale tarii:

Cluj-Napoca - 332,86 de lei Bucuresti - 417,86 de lei Timisoara - 429,31 de lei Constanta - 519,44 de lei Brasov - 520,44 de lei

Sistemul centralizat de incalzire din Iasi este unul dintre cele mai scumpe si mai ineficiente din Romania, motiv pentru care se debranseaza anual mii de clienti. Gigacaloria este taxata la Iasi cu 265 de lei, dar valoarea reala a fost majortata astazi, 7 aprilie 2015, prin hotarare de Consiliu Local, la pretul de 328,41 de lei, in plus cu 16-23 fata de valoarea anterioara. Diferenta este subventionata din bugetul public si, doar ultima majorare inseamna un minus de 3 milioane de lei la bugetul local.

Tot la capitolul "Intretinere", Iasiul este cel mai scump oras din tara in privinta internetului, abonamentul lunar mediu de 39,43 de lei (calculat pentru o conexiune prin cablu/ADSL, viteza de 6 Mbps si trafic nelimitat), nefiind depasit de niciunul dintre orasele mentionate anterior.

Transportul in comun, calculat dupa criteriul "abonament pe o linie" este, de asemenea, cel mai scump din tara, un astfel de liber fiind vandut la Iasi cu pretul de 75 de lei. In plus, flota de mijloace de transport in comun la Iasi este formata in marea majoritate din autobuze si tramvaie foarte vechi, inconfortabile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro