Iarna protestelor noastre. Jurnalistul Sabin Orcan, despre demersul Academiei Romane: Nu accept indemnuri la patriotism de la oameni care au sprijinit un regim criminal. Adrian Papahagi sustine ca plangerea penala depusa de Dragnea impotriva jurnalistului

OPINIE In momentele de criză prin care trece țărișoara noastră, cu mii de oameni ieșiți in stradă să protesteze contra ordonanțelor date noaptea de un guvern de borfași, pe de o parte, cu instituții de forță care nu dau doi bani pe condițiile din pușcării și in general pe drepturile omului, pe de altă parte, te-ai aștepta ca dinspre Academia Romană să vină o adiere de ințelepciune. Academia Romană lămureşte: Apelul lansat de anumiţi membri ai acestui for nu reflectă poziția oficială a instituției Apelul lansat de un grup de membri ai Academiei Romane in data de 8 februarie nu reflectă poziția oficială a instituției, informează Biroul de presă al acestei instituţii.Potrivit sursei citate, inițiativa a fost una personală, apelul fiind redactat de persoanele semnatare.

acum 48 luni (13 Feb 2017)

Directorul editorial al "Romania Liberă", jurnalistul Sabin Orcan, discută, duminică, in cadrul emisiunii X-Press, cu Mihail Neamțu și Cristian Preda. Totodată, incepand cu ora 19.00, invitat in emisiunea de pe postul B1 va fi și Adrian Papahagi.

"Presimt o seară fierbinte, cu mii de oameni in stradă", a scris Sabin Orcan, pe pagina sa de Facebook.

"Academia Romană mai avea puțin și chema poliția", a remarcat jurnalistul Sabin Orcan, care a citit din scrisoarea deschisă a mai multor academicieni, in care au solicitat autorităților să intervină, in cazul manifestațiilor.

"Sunt incercări de subminare a autorității. In primul rand, păcatul virtuților prost plasate", a spus Mihail Neamțu, care afirmă că gestul academicienilor de a vorbi despre Centenar, in contextul in care in Romania sunt proteste, pe tema corupției, sunt scoase din context. "Nu accept indemnuri la patriotism de la oameni care au sprijinit un regim criminal".

"Cum vi se pare dezbaterea cu Academia Romană - țara arde și Romania vorbește despre pericolul integrității", l-a intrebat Sabin Orcan pe Adrian Papahagi. Este retorica de "Cantare a Romaniei", de manual de istorie de clasa a 8-a. Este de un patetism... Eu cred că intelectualii trebuie să fie un exemplu de inteligență, nu de patriotism.

"Avem atatea Academii - Academia Romană, Academia de Fitness, pană la Academia Securiștilor", a remarcat Sabin Orcan.

Un alt subiect abordat in cadrul emisiunii este legat de plangerea penală depusă de șeful PSD, Liviu Dragnea, impotriva jurnalistului RL Mircea Marian, care a făcut publice, pe Facebook, date parțiale ale adresei la care ar locui social-democratul.

"E nu doar dreptul nostru, ca jurnaliști, dar și datoria noastră, ca jurnaliști, mai ales in cazul in care s-ar fi incălcat niște legi. Dragnea nu declară că plătește chirie acolo", a spus Sabin Orcan, intrebandu-i pe invitați ce cred ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro