Iaca pozna: si daca alegerea primarilor intr-un singur tur faulteaza chiar Constitutia? Demonstratie

Iaca pozna: si daca alegerea primarilor intr-un singur tur faulteaza chiar Constitutia? Demonstratie

> Saptamana trecuta aratam ca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin este legal posibila, chiar daca a mai ramas mai putin de un an pana la alegeri, intrucat Comisia de la Venetia si Curtea Constitutionala permit asta daca modificarile aduse legii electorale largesc si nu restrang drepturile electorale inscrise in Constitutie. Si oricat de libere, periodice si corecte ar fi niste alegeri, "organul" ales intr-un singur tur - care isi poate castiga mandatul si cu doar 15-25 la suta din voturi - are pacatoasa vocatie de a nu fi reprezentativ, adica de a nu indeplini rigorile articolului 2 din Constitutie. Avantajul acestei solutii e ca, in afara de primarii in functie, toti ceilalti candidati sunt defavorizati de alegerea primarilor intr-un singur tur si e de presupus ca se va gasi vreunul care sa paseasca pe aceasta poteca.

acum 86 luni (9 Dec 2015)

>

Saptamana trecuta aratam ca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin este legal posibila, chiar daca a mai ramas mai putin de un an pana la alegeri, intrucat Comisia de la Venetia si Curtea Constitutionala permit asta daca modificarile aduse legii electorale largesc si nu restrang drepturile electorale inscrise in Constitutie. Titulari ai actiunii de modificare a legii pot fi Parlamentul, printr-o alta lege, sau Guvernul, prin ordonanta de urgenta ori prin angajarea raspunderii.

Insa titularii nu dau semne ca ar dori asta: acelasi Parlament tocmai ce-a votat in primavara, aproape cu unanimitate, alegerea primarilor intr-un tur, iar Guvernul Ciolos pare dispus sa inghita, vorba Nelu-Mexicanului, orice broasca ii vine de la Parlament, in schimbul unei linisti care nu mai stim cui foloseste. Prin urmare, sunt de explorat alte cai de a stopa aceasta infamie politico-legislativa. Primul pas

Legiferata prima data in iunie 2011 si folosita la alegerile din 2012, alegerea primarilor intr-un singur tur este in acest moment constitutionala dintr-un singur motiv: nu a fost niciodata contestata la Curtea Constitutionala, iar CCR nu se poate autosesiza. Exista un singur precedent, colateral, ce-i drept, dar folositor: in anul 2008, un candidat din Oradea a contestat la CCR nou-introdusa alegere a presedintelui Consiliului Judetean dintr-un singur tur de scrutin, in conditiile in care, pe atunci, primarii se alegeau in doua tururi. Curtea i-a respins contestatia, pe motiv ca primarii si sefii de CJ se afla in situatii juridice diferite, deci li se pot aplica tratamente juridice diferite. Curtea Constitutionala face intotdeauna o distinctie neta intre "institutiile de rang constitutional", adica cele prevazute expres in Constitutie, si "institutiile de rang infraconstitutional", adica cele generate prin legi curente.

In schimb, institutia primarului este prevazuta expres in Constitutie, la articolul 121: "Autoritatile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro