Hunedoara, nume de origine maghiara sau latina? De unde provine denumirea orasului si ce controverse a creat

Hunedoara, nume de origine maghiara sau latina? De unde provine denumirea orasului si ce controverse a creat

"In privinta originii denumirii de Hunedoara, ipoteza verosimila este: Hunedoara vine de la denumirea latina Ignis Ora, care ar insemna taramul sau tinutul focului, fapt sustinut prin aceea ca focul reprezinta elementul principal in producerea fierului. O alta ipoteza respinsa de istoricii anilor 1970 este cea ca numele orasului ar proveni de la cuvantul "Huna" sau "Hunya", care ar insemna gutui, iar prin adaugarea cuvantului "ady", ar insemna locul unde cresc multi gutui.

acum 87 luni (14 Nov 2015)

Hunedoara este una dintre cele mai vechi asezari din Romania. Cea mai veche atestare documentara a localitatii Hunedoara provine din anul 1265, cand este mentionat un "Arhidiaconus de Hugnod". Numele Hungnod, cel mentionat ca fiind al asezarii din Evul Mediu, apare pentru prima data in registrul de dijme papale, cand comitatul Hunedoara, cunoscut si ca Varmeghia Hunedoarei (in maghiara Hunyad varmegye, in germana Komitat Hunyad, in latina Comitatus Hunyadiensis), a fost o unitate administrativa a Regatului Ungariei.

"Inainte de anul 1273, cetatea a fost locuita, cu intregul tinut apartinator, de Voievodul Litovoi, un precursor al intemeierii Tarii Romanesti", se arata in documentele din anii 1970, pastrate la Arhivele Nationale - Judetul Hunedoara.

Numele Hunedoarei este mai vechi decat cel al lui Ioan de Hunedoara, a carui familie a stapanit tinutul si Castelul Corvinilor in secolul al XV-lea. Una dintre ipotezele sustinute de istorici este ca numele Hunedoara provine dintr-un nume propriu maghiar, Hunyad. "In privinta originii denumirii de Hunedoara, ipoteza verosimila este: Hunedoara vine de la denumirea latina Ignis Ora, care ar insemna taramul sau tinutul focului, fapt sustinut prin aceea ca focul reprezinta elementul principal in producerea fierului. Forma de Uniedoara e o varianta produsa prin indulcirea cuvintelor, fapt caracteristic locuitorilor din aceasta zona", se arata in Istoricul orasului, document redactat pe baza cercetarilor istoricilor, pastrat la Arhivele Nationale - Judetul Hunedoara. De exemplu: in 1265 - Hugnod, in 1276 - Hunod, in 1336 - Hunyad, in 1409 - Hunyadvar si mai tarziu Vajda Hunyad (1597, 1733).

Hunii, respinsi de istorici

O serie de ipoteze privind originea numelui Hunedoara erau mai putin acceptate. Printre ele se numara faptul ca numele Hunedoara provine de la cuvantul "Hun", deci de la populatia migratoare a hunilor. Nici faptul ca numele Hunedo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro