Hotul prins a devenit demnitar cinstit. "Vom fi probabil printre primii care vom decreta ca furtul nu e o rusine. Si asta e o drama cu adevarat istorica"

Hotul prins a devenit demnitar cinstit.

Este foarte important ca mecanismele sociale sa functioneze, sa nu cautioneze si sa se pedepseasca actele de minciuna si hotie astfel incat sa se declanseze remuscari si rusine anticipative. Ce nu remarcam in realitate e faptul ca numarul acestor cazuri este incredibil de scazut, ca persoanele prinse ajung sa isi spele greselile prin munca serioasa, ca isi pierd libertatea de a alege in fapt si ca nici prin cap nu le trece alora sa ii puna in fruntea FBI. Asa ca, revenind la Liviu Dragnea, faptul ca a reusit sa fraudeze un referendum nu e un lucru de mandrie, poate ca cel mult ar fi meritat sa dea niste consultanta gratuita Autoritatii Electorale Permanente (desi dupa ce fosta presedinta AEP a fost arestata nu vad ce i-ar mai putea invata), nicidecum sa fie presedintele Camerei Deputatilor sau, si mai rau, premierul Romaniei.

acum 35 luni (4 Apr 2017)

>

Ce se intampla acum in Romania e o drama de proportii istorice. Poate ca in cazul destramarii Uniunii Europene sau a Marii Britanii sa putem vorbi de drame care sa marcheze cursul istoriei. Aici, in Romania, nimic nu e suficient de mare cat sa se vada de pe luna, poate cel mult sa se auda ceva dupa ce vom monta clopotul Catedralei Mantuirii Neamului, dar chiar si atunci vom avea mult zgomot pentru nimic.

Din cele mai vechi timpuri, hotia a fost un pacat condamnat in toate culturile si in toate societatile, indiferent de rasa, religie, inaltime, obiceiuri alimentare sau preferinte sexuale. Eh, asta pana la noi, unde, cum ar spune domnul Tariceanu nervos, nu-mi spui tu mie ce trebuie sa fac si ce nu trebuie sa faca Parlamentul.

Dom'le, daca poporul te-a ales si tu ai furat, asta nu se cheama furt, se cheama ca-ti faci treaba cu dedicatie, respecti separatia puterilor in stat, respecti mandatul cetatenilor si principiul reprezentativitatii. Legenda ne spune ca a luptat cu hidra basista, s-a impotrivit dictaturii marinarului si a slujit cu credinta partidul, electoratul si tara. Ca cica domnul Dragnea ar fi ales sa-si foloseasca abuziv autoritatea si influenta in scopul obtinerii unor foloase necuvenite. Doar demonizarea hotiei si a minciunii de-a lungul istoriei nu ne ajuta sa intelegem actele in sine. Multe studii din anii recenti ne arata ca minciuna e legata direct de hotie si ambele se practica pe scara larga cam dintotdeauna. Fac parte din bagajul social al fiecaruia dintre noi si, desi toti mintim sau furam, nu inseamna si ca toti suntem psihopati sau cleptomani. Remarca finala este pentru politicienii care-si inchipuie ca, daca eu am furat senvisul colegului meu de banca in clasa a treia, acest fapt ma pune pe acelasi nivel cu cel al individului care a furat niste milioane de la stat sau vreun referendum. Asadar, miniciuna si hotia sunt actiuni des intalnite in societatea umana, sunt blamate social si, in general, nimanui nu-... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro