Horatiu Pepine: Un bacalaureat tot mai usor si mai putin relevant. Gradul de promovare, o iluzie bine intretinuta | COMENTARIU DW

Gradul de promovare al examenului de bacalaureat din acest an este, la o privire mai atenta, o iluzie bine intretinuta, sustine jurnalistul Horatiu Pepine, intr-un comentariu pentru Deutsche Welle. Prin urmare nu mai e de mirare ca scoala nu mai e luata in serios si ca cel putin de la 14 ani in sus ea devine doar un mod reglementat de petrecere a timpului.

acum 33 luni (6 Jul 2017)

Gradul de promovare al examenului de bacalaureat din acest an este, la o privire mai atenta, o iluzie bine intretinuta, sustine jurnalistul Horatiu Pepine, intr-un comentariu pentru Deutsche Welle. Scoala publica nu mai poate impune obligatii severe, nu mai poate ridica standardele de performanta pentru simplul fapt ca legatura dintre scoala si reusita sociala a fost rupta complet. Daca atatia tineri cu diplome inalte obtinute pe merit isi cauta de lucru intr-un call center, ca sa dam doar un sigur exemplu, este clar ca timpul pe care l-au petrecut invatand i-a scos de fapt din competitie riscand sa-i marginalizeze.

Prin urmare nu mai e de mirare ca scoala nu mai e luata in serios si ca cel putin de la 14 ani in sus ea devine doar un mod reglementat de petrecere a timpului. Efectele sunt devastatoare si sporesc dupa modelul bulgarelui de zapada, caci profesorii insisi deposedati de rolul lor formator se deprofesionalizeaza, iar apatia lor diminueaza inca o data prestigiul scolii. Stim prea bine ca sunt inca destui profesori dedicati care rezista cu stoicism in aceasta ambianta deprimanta, stim ca deplang ei insisi situatia, dar tendinta aceasta este greu de contracarat cata vreme relatia dintre scoala si reusita sociala nu este restaurata", comenteaza jurnalistul. "Cata vreme modelele de reusita sociala promovate cu insistenta pe toate canalele se limiteaza la succesul in afaceri, scoala devine tot mai "inutila" si mai "desueta", caci ea continua sa vehiculeze continuturi si uneori chiar modele si aspiratii care nu ii ajuta deloc pe tineri sa castige bani, ba dimpotriva pare sa-i impiedice sa obtina indemanarea necesara. Scoala a ramas peste tot intr-o oarecare masura "romantica", incapatanandu-se sa cultive valori care nu au nicio legatura cu mentalitatea dominanta de piata, care nu mai crede in cariere, ci in mobilitate si reusite fulminante.

Dar indiferent de cauze, ceea ce observam este scepticismul, lipsa increderii, apatia care insotesc pr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro