Horatiu Pepine: Diplomatia romaneasca il curteaza pe candidatul "miraculos" la alegerile prezidentiale din Franta, Emmanuel Macron | Comentariu DW

A fost un scandal imens, cu atat mai mult cu cat fabrica beneficiase de subventii de 60 de milioane de euro din partea autoritatilor de land. De aceea diplomatia romana, care luata de val si de micul ei oportunism, il curteaza insistent pe candidatul "miraculos", ar putea fi mai prudenta si, in tot cazul, mai realista, caci este clar ca Romania are mai multe asemanari cu Polonia decat cu Franta.

acum 83 luni (1 May 2017)

Anuntul privitor la inchiderea iminenta a fabricii Whirlpool de la Amiens din Franta si la mutarea ei in Polonia ne aduce aminte un episod mai vechi: in 2008, fabrica Nokia de la Bochum din Germania, in care lucrau 2300 de persoane, se inchidea instalandu-se la Jucu, in judetul Cluj. "Germania este o tara unde costurile cu forta de munca sunt foarte ridicate" explica purtatorul de cuvant al companiei finlandeze, anuntand mutarea in Romania, de unde avea de asemenea sa plece peste doar patru ani.

A fost un scandal imens, cu atat mai mult cu cat fabrica beneficiase de subventii de 60 de milioane de euro din partea autoritatilor de land. Ecourile negative se raspandisera intr-atat, incat la vremea respectiva peste jumatate dintre germani nici nu mai voiau sa auda de telefoanele Nokia. Erau vinovati romanii pentru ca aveau salarii de 10 ori mai mici si pentru ca inclusiv cotizatiile sociale erau mai reduse?

In cazul fabricii americane de la Amiens, candidatul la presedintia Frantei, Emmanuel Macron, a sugerat insa ca de vina ar fi Polonia. Sigur, el mai lasase sa-i scape, in mijlocul muncitorilor care urmau sa ramana someri, expresia "companii delincvente" (a uimit si acest lucru), dar intr-un interviu acordat ziarului "La Voix du Nord" a afirmat ca nu pot fi tolerate in sanul UE "tari care joaca cartea diferentelor fiscale, politici care contravin principiilor Uniunii".

Sa spunem, pe scurt, ca o decizie in cazul Poloniei sau in cazul oricarui alt stat nu poate fi luata unilateral si ca - daca ne referim la Art. 7 din primul Titlu al Tratatului european - procedura este complicata: o decizie pretinde patru cincimi, numai sesizarea avand nevoie de o treime din tarile membre.

Iar cat priveste diferentele fiscale dintre tarile Uniunii, candidatul face pura demagogie, caci Polonia nici macar nu participa la moneda comuna si, evident, cauta sa-si pastreze avantajul fara de care visul reducerii decalajelor fata de Vest ar ra... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro