Horatiu Pepine: Ce mai inseamna azi "stabilitate"? | OPINIE DW

Jurnalistul Horatiu Pepine observa, intr-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, ca, desi Romania incearca sa transmita ca este stabila, toate asigurarile date de autoritati denota, de fapt, o instabilitate tot mai mare in tara. Nu e de mirare ca ideea de "stabilitate" invocata ritualic de oficialii statului si-a pierdut in cele din urma relevanta pentru societate, devenind un termen cvasi-secret, un soi cod militar", concluzioneaza jurnalistul DW.

acum 29 luni (15 Aug 2017)

Jurnalistul Horatiu Pepine observa, intr-un comentariu publicat pe site-ul Deutsche Welle, ca, desi Romania incearca sa transmita ca este stabila, toate asigurarile date de autoritati denota, de fapt, o instabilitate tot mai mare in tara. In dorinta ei de a atrage atentia Occidentului si de a fi admisa in aliantele sale militare, politica romaneasca s-a straduit inca cu doua decenii in urma sa puna cat mai mult in valoare virtutea "stabilitatii". De aceea, victoria CDR si a lui Emil Constantinescu au contat atat de mult, caci era prima alternanta dupa caderea regimului Ceausescu", retine jurnalistul DW. In anii cei mai "stabili" ca semnificatie strategica (anii aderarii la NATO si UE) aproximativ 3 milioane de persoane aflate in floarea varstei au emigrat in Europa occidentala, in timp ce alte milioane de tineri, acum inca pe bancile scolii, isi propun in moduri mai mult sau mai putin precise sa faca la fel. Scoala nu ofera nimanui nicio garantie si niciun plan de cariera, mobilitatea a devenit un termen fetis care ii arunca pe oameni de colo-colo intr-un vartej care provoaca in cele din urma frustrari tuturor. Occidentul nu mai vrea sa accepte "dumpingul social", iar Estul nu mai are forta de munca si isi vede amenintat sistemul securitatii sociale.

"(...) In fine au murit carierele, tinerii sunt invatati de la cea mai mica varsta ca nu trebuie sa se "stabilizeze", ci dimpotriva sa se miste in permanenta dintr-o profesie intr-alta, sa "experimenteze" cat mai multe lucruri. E o doctrina cu doua taisuri, caci daca pe de o parte favorizeaza inovatia si creativitatea, pe de alta distruge devotamentul, perseverenta si sporeste sentimentul nesigurantei. De la relatia fizica cu spatiul la cea morala cu timpul si cu ideea de proiect, viata in societatea romaneasca a devenit tot mai instabila.

Nu e de mirare ca ideea de "stabilitate" invocata ritualic de oficialii statului si-a pierdut in cele din urma relevanta pentru societate, devenind un termen cvas... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro