Hong Kong intra in "nesupunere civica"

Hong Kong intra in

Avertisment cu blindate Dupa o vara de tensiune crescanda, fermitatea Chinei prevesteste un nou ciclu de confruntari, Occupy central promitand o replica in strada in viitoarele saptamani si paralizarea "Central-ului", cartierul de afaceri al acestei placi turnante a finantei mondiale. In teritoriul controlat de Partidul comunist chinez, cum este Hong Kong, acesta detine un spatiu pentru libertatea de expresie, o anume independenta judiciara si este o oglinda pentru persoanele de pe continent.

acum 99 luni (1 Sep 2014)

Miscarea "Occupy central" a declansat o confruntare cu autoritatile de la Beijing care au o conceptie "chineza" in ce priveste procesul democratic. Parlamentul chinez a stabilit limite stricte pentru reformele de vot propuse Hong Kongului, reactionand dupa luni de manifestatii in care s-au cerut alegeri libere si democratice. Dar Beijingul pare ca s-a saturat de "o tara, doua sisteme" si de democratia Hong Kongului. Dar, detaliu capital, ei vor trebui sa aleaga intre doi sau trei candidati "patrioti" care au fost in prealabil filtrati de un comitet de la Beijing. Un oficial chinez a precizat ca directivele si exigentele ca acei candidati "sa iubeasca tara si Hong Kong" sunt menite sa "protejeze stabilitatea globala a Hong Kongului de astazi si din viitor".

Decizia a declansat imediat furia miscarii democratice si mii de manifestanti au iesit duminica seara in fata sediului guvernului, aflat in centrul orasului, pentru a contesta planul Beijingului. Lupta pentru schimbare politica si electorala opune autoritatile chineze si aliatii lor din Hong Kong contra unei opozitii care cere o sustinere solida a clasei mijlocii, protectia sistemului judiciar independent in teritoriu si independenta media.

Avertisment cu blindate

Dupa o vara de tensiune crescanda, fermitatea Chinei prevesteste un nou ciclu de confruntari, Occupy central promitand o replica in strada in viitoarele saptamani si paralizarea "Central-ului", cartierul de afaceri al acestei placi turnante a finantei mondiale. Decizia Beijingului pare sa inchida poarta unei solutii de compromis elaborata cu democratii moderati, preocupati inainte de toate de consecintele nefaste pentru economie ale unei crize politice.

Saptamana trecuta, blindatele Armatei populare de eliberare (APL) au declansat frisoane in randul localnicilor, ruland de-a lungul bulevardelor, ca pentru a le reaminti ca in orasul autonom ei sunt mai mult ca niciodata in libertate supravegheata. Iar Sophie Richardson,... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro