Homosexualii si Biserica. Cu cine joaca arbitrul
Primul dosar, instrumentat din umbra de Biserica, se formase ca urmare initiativei Coalitiei pentru Familie de modificare a Constitutiei in sensul de a se preciza ca o casatorie se poate incheia doar "intre un barbat si o femeie" - si nu cum se prevede acum, "intre soti". CCR nu aduce nicio proba in acest sens (cu toate ca e foarte posibil sa fie adevarat), dar nici nu explica de ce autorii Constitutiei, desi stiau si traditia morala, si traditia legislativa a tarii, au pus in textul acesteia sintagma "intre soti" - si au pastrat-o inclusiv la revizuirea Constitutiei din 2003.
>
Ziua de 20 iuie 2016 se anunta o zi istorica. Curtea Constitutionala avea pe masa doua dosare cu obiective contrare, dar care aveau subiect comun: dreptul persoanelor de acelasi sex de a se casatori. Primul dosar, instrumentat din umbra de Biserica, se formase ca urmare initiativei Coalitiei pentru Familie de modificare a Constitutiei in sensul de a se preciza ca o casatorie se poate incheia doar "intre un barbat si o femeie" - si nu cum se prevede acum, "intre soti". Al doilea dosar avea drept subiecti un barbat roman si un barbat american care s-au casatorit legal in Belgia si cer ca si statul roman sa le recunoasca aceasta casatorie. Scutit asadar de patima unei anume optiuni, m-am asezat frumos in fotoliu, cu popcornul alaturi, si am asteptat cu mare interes verdictele Curtii Constitutionale, sa vad cum rezolva o dilema atat de sensibila si de complicata. Din pacate, spectacolul de idei pe care il asteptam s-a anulat: citind argumentatia din prima decizie, a devenit destul de clar si cum va suna cea de-a doua.
In momentul de fata, Constitutia defineste familia astfel: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consitita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor". Nu se precizeaza daca sotii trebuie sa fie de acelasi sex sau de sexe diferite.
In dosarul Coalitiei pentru Familie, CCR avea de constatat doar daca prin inlocuirea sintagmei "intre soti" cu "intre barbat si femeie" se depasesc limitele de revizuire a Constitutiei, mai exact daca nu cumva sunt suprimate drepturi si libertati deja consacrate. Si zic ei asa: "In anul 1991, cand Constitutia a fost adoptata, casatoria era privita in Romania in acceptiunea sa traditionala, de uniune intre un barbat si o femeie".
CCR nu aduce nicio proba in acest sens (cu toate ca e foarte posibil sa fie adevarat), dar nici nu explica de ce autorii Constitutiei, desi stiau si traditia morala, s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro