Homeopatia: salveaza sau nu Romania?

Homeopatia: salveaza sau nu Romania?

Detaliile care subrezesc credibilitatea acestor cercetari sunt: numarul insuficient al participantilor, de ordinul zecilor, dezechilibrul pe categorii de varsta si sex, stadiul de evolutie a bolii, tratamentele anterioare, lipsa unui grup de control, caruia sa nu i se administreze niciun tratament, si culegerea datelor favorabile ipotezei sustinute. Singurul studiu care sustine ca apa ar avea o astfel de abilitate a fost realizat in 1988 de Jaques Benveniste, imunolog francez, caruia i s-a alocat un spatiu in revista "Nature", cu conditia ca teoria sa fie demonstrata in studii de laborator independente, la care sa contribuie si echipa medicului. Sigur ca nu este interzis ca o persoana sa mearga la homeopat daca asta doreste, e dreptul ei, dar mai intai de toate ar fi de preferat sa mearga la medicul de familie, care isi cunoaste cel mai bine pacientul si ii poate recomanda cea mai eficienta si sigura solutie la problemele intampinate, adauga medicul. Mai mult decat atat, homeopatia este o specializare acreditata de catre Ministerul Sanatatii si de Colegiul Farmacistilor din Romania, iar studentii de la facultatile de farmacie beneficiaza de aceasta materie facultativa, completeaza medicul. O problema de etica Atunci cand recomandarea produselor homeopatice este facuta de medici pe baza principiului de efect placebo, aceasta este o problema ce tine de etica.

acum 63 luni (24 Jul 2015)

Remediile homeopatice - sub forma de granule, picaturi, tablete sau creme - sunt frecvent recomandate in farmacii pentru tratarea anumitor afectiuni, uneori chiar in detrimentul tratamentului conventional, iar acest lucru nu face decat sa le intareasca unora convingerea ca acestea sunt mai eficiente. Cert este insa ca dorinta omului de a fi sanatos depaseste de multe ori limitele ratiunii. Studii inconsistente

Homeopatia, o metoda terapeutica bazata pe o ipoteza facuta de medicul german Samuel Hahnemann in urma cu mai bine de 200 de ani, a starnit de-a lungul timpului numeroase polemici si in lumea medicala. Pe de o parte, partizanii homeopatiei invoca studii care arata ca aceasta forma de terapie functioneaza. De cealalta parte, institutii de prestigiu cu experienta vasta in cercetare demitizeaza aceste rezultate, pe motiv ca cercetarile nu respecta criteriile de baza care pot furniza dovezi relevante.

Detaliile care subrezesc credibilitatea acestor cercetari sunt: numarul insuficient al participantilor, de ordinul zecilor, dezechilibrul pe categorii de varsta si sex, stadiul de evolutie a bolii, tratamentele anterioare, lipsa unui grup de control, caruia sa nu i se administreze niciun tratament, si culegerea datelor favorabile ipotezei sustinute.

Cel mai recent raport care desfiinteaza mitul homeopatiei atotvindecatoare apartine unei importante organizatii de cercetare medicala din Australia - National Health and Medical Research Council (NHMRC) - care a ajuns la concluzia ca homeopatia nu este mai eficienta decat un tratament placebo.

Aceste afirmatii vin in urma analizarii cu atentie a 225 de articole de cercetare privind homeopatia, iar pozitia oficiala a NHMRC, data publicitatii la inceputul anului 2015, consta in respingerea increderii in asa-zisele efecte terapeutice ale homepatiei, ca urmare a lipsei de dovezi care sa ii ateste veridicitatea.

Concret, "homeo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro