Holocaust: de la crima la delictul de opinie

Holocaust: de la crima la delictul de opinie

Mai mult, potrivit proiectului normativ mentionat, comunismul trebuie condamnat si prin constructia unei cruci de "25-30 de metri", din "otel inoxidabil", cu soclu inscriptionat ca la lege cu sloganele impuse de Legiuitor, amplasata in "intersectia din Piata Universitatii" si iluminata de becuri si de drapelul national (art. Acest act normativ a generat numeroase polemici in spatiul public autohton si a fost criticat (cu temei, indraznesc sa zic si eu) pentru ca face din opinie un delict[4], pentru ca genereaza destul de multa confuzie in legatura cu pozitia unor mari oameni de cultura romani care au simpatizat cu miscarea legionara si pentru ca lucreaza cu dublu standard (incrimineaza contestarea crimelor legionarismului, dar nu si pe cele ale comunismului[5]). As arunca mai degraba un ochi critic asupra rostului normelor juridice in general si asupra riscurilor legate de excesul de reglementare (1), asupra normelor de incriminare a unor fapte si de transfer al lor in zona penala (2) si apoi peste raportul acestor norme cu istoria ca derulare de evenimente si cu istoria ca stiinta (3). In mod evident, nu aceasta ar trebui sa fie menirea normei de drept si e dezirabil ca sistemul juridic sa nu mai fie sufocat de atatea carpeli si petice care se suprapun haotic unele peste altele de-ajungi sa-l contrazici pe Creanga si sa protestezi ca nu gramatica lui Macarescu, ci tocmai dreptul e cel care a ajuns un cumplit mestesug de tampenie. In clasica lui pledoarie pentru apararea dreptului la libera expresie in "Despre libertate", John Stuart Mill sustinea ca, daca o opinie nu este "in mod complet, frecvent si curajos dezbatuta" ("fully, frequently, and fearlessly discussed"), exista riscul ca ea sa se impietreasca intr-un dictat, sa se mortifice in dogma, sa inceteze sa mai fie un adevar viu ("it will become a dead dogma, not a living truth.") Sunt motivele pentru care adevarurile istorice, inclusiv - sau in special - acelea dureroase, trebuie sa ramana adevaruri vii si incarcate de emotii pe care textele de lege sunt incapabile sa le cuprinda.

acum 53 luni (4 Feb 2016)

>

interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Articolul respectiv, cu ale carui analize si concluzii sunt pe deplin de acord, mi-a amintit de un text de-al subsemnatului, nepublicat pana azi care, in contextul dezbaterii provocate de analiza domnului Plesu, isi recapata, cred, actualitatea si accentele unei perspective juridice asupra subiectului.

De exemplu, proiectul de act normativ referitor la condamnarea totalitarismului comunist si crucificarea lui in Piata Universitatii, adoptat de Senat cu zdrobitoare majoritate si aflat, inca din noiembrie 2015 in dezbatere la Camera Deputatilor. Potrivit acestui proiect de lege, comunismul ar trebui condamnat din nou, printr-un alt "raport": unul "stiintific, obiectiv (...) in trei versiuni: o versiune sintetica, cuprinzand 10-15 pagini, o versiune detaliata, cuprinzand aproximativ 300 de pagini si un rezumat de aproximativ 3 pagini" (art. "Raportul", intocmit de Academia Romana, ar urma sa fie prezentat cu tot alaiul in sedinte solemne ale Parlamentului si, atentie!, "adoptat cu votul majoritatii parlamentarilor" (stau si ma intreb, printre altele, ce se intampla daca raportul nu este validat, dar constat ca votul pozitiv pare, totusi - aberatie suprema - obligatoriu!). Pe urma, raportul-automat-si-obligatoriu-adoptat, trebuie tradus in limbi straine (maghiara si chineza printre ele), distribuit in diverse locuri si precedat de un motto al carui continut e dictat de lege: "Sa nu uitam crimele comunismului pentru ca acestea sa nu se mai savarseasca vreodata!" Mai mult, potrivit proiectului normativ mentionat, comunismul trebuie condamnat si prin constructia unei cruci de "25-30 de metri", din "otel inoxidabil", cu soclu inscriptionat ca la lege cu sloganele impuse de Legiuitor, amplasata in "intersectia din Piata Universitatii" si iluminata de becuri si de drap... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro