Hollande, la Ghimbav: "Elicopterele H215 vor fi mandria Frantei si a Romaniei"

Hollande, la Ghimbav:

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a inaugurat in dupa-amiaza zilei de marti, 13 septembrie, fabrica de elicoptere a companiei Airbus de la Ghimbav, judetul Brasov. Proiectul prevede ca in 2017 sa iasa de pe linia de fabricatie primul elicopter civil de tip C1e, urmata in 2018 de iesirea de pe linia de fabricatie a primului elicopter de tip militar H215. Inainte de inaugurarea fabricii, francezii de la Airbus s-au asigurat ca dispun de personal calificat, astfel ca 21 de specialisti romani au absolvit in aceasta vara un curs de pregatire de 11 luni la fabrica Airbus Helicopters de la Marignane, Franta.

acum 94 luni (13 Sep 2016)

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a inaugurat in dupa-amiaza zilei de marti, 13 septembrie, fabrica de elicoptere a companiei Airbus de la Ghimbav, judetul Brasov. Sosit cu o intarziere de o ora si jumatate, Hollande a vizitat fabrica si a declarat presei ca la Ghimbav se construiesc elicopterele care vor fi "mandria Frantei si a Romaniei". El a fost intampinat de prima clasa de elevi care va urma studii aeronautice la Scoala Profesionala infiintata anul acesta la Colegiul Tehnic Transilvania. Presedintele Frantei a fost intampinat si de angajatii Airbus de la Ghimbav.

"Este un proiect de mare anvergura pentru ca nu mai vorbim de reparatii si de mentenanta, ci de confectionarea unui elicopter performant. Este un proiect de dimensiune europeana prin care dorim sa consolidam industria de aparare a Europei. Este, de fapt, ceea ce voi propune la Summitul de la Bratislava, respectiv o cooperare in fabricarea de material de aparare pentru a avea o politica europeana de aparare in acest sens", a spus Hollande.

Oficialul francez si-a exprimat dorinta ca mai multe firme franceze sa se implice in domeniul aeronauticii si "daca Romania ar dori sa cumpere astfel de aparate am fi foarte fericiti".

Un nou model de succes romano-francez

Discursul sau a fost urmat de cel al premierului Dacian Ciolos. "Aici, la Brasov, viitorul se construieste pe experienta trecutului pe care o avem de cateva decenii in aeronautica. Compania va avea aici si un birou de studiu, dar si de vanzari. Ma bucur sa vad ca aceasta fabrica a fost ridicata in mai putin de un an si ca de la inceputul anului viitor va incepe si productia. Si ne bucuram sa contribuim si noi la parteneriatul de aparare european. Si vom analiza pentru a vedea unde este nevoie de elicoptere de interventie.

Elicopter performant care poate fi folositatat in operasiuni civile cat si militare

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro