HISTORIA. De ce au devenit dacii stramosii simbolici ai romanilor

HISTORIA. De ce au devenit dacii stramosii simbolici ai romanilor

Dar emulatia sociala, politica si culturala a Europei va avea si efectul invers, si anume acela de indepartare fata de normele europene si de incercare de constructie a unei identitati originale. Ba dimpotriva, acestia devin acum simbolurile imperialismului, expansionismului, spre deosebire de dacii care, mitizati si mistificati intr-un singur popor unitar, cu o vechime si continuitate considerabile, sunt acum incarcati de o sumedenie de virtuti printre care mai ales spiritul liber si vitejia cu care se impotrivesc invadatorilor.

acum 72 luni (16 Sep 2014)

Pretinzand noblete prin asocierea cu romanii, cercurile romanesti, in special cele transilvanene, sperau sa obtina privilegiile de la care erau excluse. Latinismul rasuna si in Principatele romane, numai ca aici mai existau si voci care il contestau, in speta din partea ortodoxismului care il asocia cu preponderenta Bisericii Catolice. Cei care se straduiau sa se opuna incursiunilor "strainului catolic" nu prea gaseau in revendicarea identitatii de la romani o optiune viabila, desi mai tarziu, in contextul expansiunii rusesti, aceasta devenea utila. Iar pentru a contracare preponderenta otomana, aveau nevoie de un mit mai puternic decat cel al originii din romani, un mit utilizat insa ca liant colectiv in cadrul luptei pentru unificare. Acum era nevoie de ceva mai puternic, ceva mai "neaos". Asa ca elitele (politice si culturale) si-au intors privirea spre daci ca stramosi simbolici, pentru ca aveau avantajul de a impinge granitele vechimii "nationale" inapoi cu inca un mileniu, iar pe de alta parte acestia puteau deveni niste imagini graitoare ale indigenitatii pe meleagurile care se voiau independente. Arhaicitatea dacilor parea mai atragatoare si mai ofertanta decat imaginea "strainului" roman, perceput drept cotropitor si asimilat otomanului.

Dezbatarea despre identitatea nationala este foarte importanta in acest secol in care se traseaza granite si natiuni, iar mitul de origine devine un instrument foarte puternic in asigurarea coerentei noilor organisme statale. Discursul istoric nu era separat de cel politic si avea un scop clar: de a integra noul stat in spatiul de civilizatie european, dupa cum declara chiar Kogalniceanu si nu numai. Dar emulatia sociala, politica si culturala a Europei va avea si efectul invers, si anume acela de indepartare fata de normele europene si de incercare de constructie a unei identitati originale.

Latinismul jucase un rol important la 1848 si 1859, dar treptat romanii se vor lasa cuceriti de dacii care vor ca... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro