HISTORIA. Ceausescu, o vizita in SUA cum nici un sef de stat roman nu va mai avea

HISTORIA. Ceausescu, o vizita in SUA cum nici un sef de stat roman nu va mai avea

Calatoria din 1973 e una dintre cele patru intreprinse de Nicolae Ceausescu in cei 24 de ani de domnie. Suiti intr-o limuzina, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu strabat aleile Parcului Casei Albe, strajuite de ofiteri in uniforma de gala, cu steagurile roman si american la banduliera, pana la intrarea de Sud a Casei Albe. In Toastul sau, Richard Nixon afirma la un moment dat, fara sa tresara: "Ceea ce vreau sa spun, totusi, este ca distinsul nostru oaspete din seara aceasta, dintre toti oamenii de stat din lume, a jucat unul dintre cele mai insemnate roluri ale unui om de stat de pe glob, prin faptul ca a vazut ansamblul problemelor mondiale cu care suntem confruntati si nu numai pe acelea care implicau propria sa tara sau o alta tara, cu al carei conducator el putea discuta intr-un anumit moment.

acum 115 luni (19 Sep 2014)

Calatoria din 1973 e una dintre cele patru intreprinse de Nicolae Ceausescu in cei 24 de ani de domnie.

La ora 24 (ora Bucurestiului), in noaptea de 3 spre 4 decembrie 1973, avionul prezidential aterizeaza la baza aeriana Andrews, din apropiere de Baltimore. Conducatorul Romaniei e intimpinat de o delegatie condusa de Marion Smoak, seful Protocolului de la Casa Alba. La scara avionului, il asteapta, aliniata, o garda militara de onoare. Suiti intr-o limuzina, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu strabat aleile Parcului Casei Albe, strajuite de ofiteri in uniforma de gala, cu steagurile roman si american la banduliera, pana la intrarea de Sud a Casei Albe. Seful statului roman e condus de presedintele american pana la podiumul de onoare, drapat in catifea rosie. Apoi il asteapta oficialitatile federale si locale, printre care: secretarul Departamentului de Stat al SUA, Henry Kissinger, generalul Paul Abrams, seful Statelor majore reunite, John Nevius, primarul Washingtonului. Se intoneaza cele doua imnuri, in timp ce se trag 21 de salve de artilerie. Un grup de militari plasat in spatele Garzii de onoare inclina, in semn de salut, steagul federal si drapelele celor 50 de state SUA. Condus de Richard Nixon, Nicolae Ceausescu revine pe podium, unde primeste defilarea fanfarei militare.

Dupa un popas in Salonul Albastru al Casei Albe, Nicolae Ceausescu si Richard Nixon se indreapta spre cabinetul de lucru al presedintelui american, unde incep convorbirile oficiale. Pentru Nicolae Ceausescu se pune in miscare o gigantica masinarie de momente solemne si de lucru, asigurate de multe alte institutii si personalitati americane. Henry Kissinger ii ofera un dejun de lucru la Departamentul de Stat. Momentul e marcat de o mie si una de inflorituri sarbatoresti. Nicolae si Elena Ceausescu sunt intampinati de cei doi soti Nixon la intrarea dinspre Nord a Casei Albe. De aici cele doua cupluri coboara scara principala, in sunetele unui mars solemn si, precedate d... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro