HISTORIA: Belgia si Frontul de Vest in 1914

HISTORIA: Belgia si Frontul de Vest in 1914

Regatul Belgian a fost creat in 1830, dupa un razboi de independenta fata de Olanda,iar printr-un tratat semnat la Londra, in 1839, neutralitatea sa a fost recunoscuta si garantata de Olanda, Franta, Marea Britanie, Prusia, Rusia si Austria. Infanteria avea 14 regimente de linie, 3 regimente de vanatori pedestri, 1 regiment de grenadieri, un regiment de carabinieri si un batalion de carabinieri pe biciclete, plus jandarmeria. Artileria avea 3 regimente de artilerie de camp, 2 grupari de artilerie calare si 3 grupari de artilerie de garnizoana, in marile fortarete de la Liege/Luik, Namur si Antwerp/Anvers[1].

acum 110 luni (18 Sep 2014)

Violentele fizice, violurile, rechizitiile fortate, localitatile distruse, executiile sumare au aruncat o pata pe armata germana considerata atat de disciplinata, ocuparea Belgiei fiind denumita in propaganda "Violul asupra Belgiei", iar soldatul german prezentat drept o bestie insetata de sange, sub porecla "Hunul". Mica Belgie a beneficiat de un val imens de simpatie, infrangerea ei fiind folosita in Marea Britanie si, mai tarziu, in SUA pentru a mobiliza tinerii sa se inscrie in armata pentru a lupta in Europa.

Regatul Belgian a fost creat in 1830, dupa un razboi de independenta fata de Olanda,iar printr-un tratat semnat la Londra, in 1839, neutralitatea sa a fost recunoscuta si garantata de Olanda, Franta, Marea Britanie, Prusia, Rusia si Austria.

Populatia regatului era putin peste 7 milioane de locuitori si se bucura de o situatie economica de invidiat, economia functionand la parametri maximi. Teoretic, tara era in perfecta siguranta, toti vecinii ei si potentiali inamici fiind, de facto si de jure, garantii independentei, ai integritatii teritoriale si ai neutralitatii ei. Totusi, guvernul belgian s-a preocupat de starea armatei si de efectuarea serviciului militar. In 1909 a fost emisa legea privind obligativitatea serviciului militar pentru un baiat din fiecare familie, iar in 1913, legea privind serviciul militar general, cu scopul de a mari efectivele armate la 340.000 soldati pe timp de pace.

Belgia si armata sa in 1914

Totusi, in 1914, la inceperea Primului Razboi Mondial, Belgia avea doar 120.500 soldati sub arme, in 6 mari Divizii, si 3.500 de jandarmi. Acestora li se adaugau 18.000 de voluntari, plus 38.000 recruti si voluntari in primele zile de razboi.

Infanteria avea 14 regimente de linie, 3 regimente de vanatori pedestri, 1 regiment de grenadieri, un regiment de carabinieri si un batalion de carabinieri pe biciclete, plus jandarmeria. Cavaleria avea 2 regimente de ghizi, 3 regimente de vanatori calar... Citeste intreg articolul pe realitatea.ro