Hissene Habre, tortura politica in proces

De luni, fostul dictator ciadian Hissene Habre, acuzat de crime contra umanitatii, este judecat la Dakar, primul proces al unui ex-presedinte sub auspiciile Uniunii Africane. In 2001, doi cercetatori ai Human Rights Watch, Reed Brody si Olivier Bercault, au reusit sa puna mana la N’Djamena pe acest tezaur de informatii - rapoarte de spionaj, liste de detinuti, certificate de deces, procese-verbale ale informatorilor, liste de agenti ai DSS. Human Rights Watch, varf de lance alaturi de partenerii sai ciadieni si senegalezi, a analizat ani de zile aceste arhive ale ororii care dezvaluie amploarea crimelor perpetuate si sistemul de opresiune. In perioada cand era la putere, luarile de cuvant erau rare si dupa ce si-a inceput exilul, in urma cu 25 de ani, la Dakar, tacerea batranului ciadian de 72 ani a devenit si mai grea, desi victimele sale asteapta explicatii, pentru a intelege de ce acest strateg redutabil, nationalist inversunat, sef de razboi si presedinte nemilos le-a ruinat vietile.

acum 108 luni (20 Jul 2015)

De luni, fostul dictator ciadian Hissene Habre, acuzat de crime contra umanitatii, este judecat la Dakar, primul proces al unui ex-presedinte sub auspiciile Uniunii Africane.

Secolul trecut a debordat de regimuri criminale care au oprimat populatii pentru motive disproportio-nate, contrare moralei si bunului simt. Ciadul lui Hissene Habre (1982-1990) nu se abate de la astfel de exemple. Sub presedintia sa, zeci de mii de nevinovati au murit in inchisori fara nici un proces, au fost agresate grupuri etnice, prizonierii de razboi au fost masacrati, opozantii au fost torturati. Dupa o campanie inversunata de peste doua decenii contra impunitatii, supravietuitorii, vaduvele si orfanii regimului Habre considera ca victoria lor este aproape. Habre este judecat astazi la Dakar de primul tribunal creat de Uniunea Africana si Senegal, tara unde s-a refugiat dupa cadere - Camera Africana Extraordinara (EAC). El este acuzat de crime contra umanitatii, crime de razboi si tortura. Unir, sau Uniunea nationala pentru independenta si revolutie, era partid unic al regimului, prezidat de Habre si vector al cultului personalitatii sale. Pentru plasarea sub dominatia sa a sudului Ciadului, atunci animat de dorinte de secesiune, regimul Habre nu a ezitat sa foloseasca violenta. Ansamblul organelor de represiune ale regimului au participat la haosul din 1982-1985 - numeroase cadre sudiste au fost eliminate, arestate, torturate, taranii executati, sate arse si jefuite.

"Vanatorul de dictatori"

Procesul ex-presedintelui ciadian Hissene Habre care se deschide in Senegal este ultima victorie a unui celebru avocat american care vaneaza fosti dictatori in intreaga lume: Reed Brody, unul dintre responsabilii ONG-ului Human Rights Watch, marea organizatie americana de aparare a drepturilor omului. Intre 1982 si 1990, poporul ciadian a cunoscut ani de sange si teroare sub dictatura lui Hissene Habre. Urmarirea dictatorilor in justitie pentru a da socoteala pentru atroci... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro