Hillary Clinton a castigat puncte importante dupa prima dezbatere electorala | OPINIE

Ce se poate spune la finalul celei mai vizionate dezbateri prezidentiale americane (audienta a fost estimata la 100 de milioane de telespectatori, dar aceasta cifra nu o ia in calcul pe cea externa) din ultimii zeci de ani? De pilda, cea efectuata de Zoomph, care ia in calcul datele analitice de pe retelele sociale, care arata ca in timp ce mesajele pozitive si negative distribuite pe Twitter in timpul dezbaterii au fost, in cazul lui Trump, echilibrate, in numar egal negative si pozitive, in cazul lui Hillary Clinton raportul i-a fost favorabil (la fiecare mentiune negativa au fost 1,5 mentiuni pozitive).

acum 91 luni (29 Sep 2016)

Ce se poate spune la finalul celei mai vizionate dezbateri prezidentiale americane (audienta a fost estimata la 100 de milioane de telespectatori, dar aceasta cifra nu o ia in calcul pe cea externa) din ultimii zeci de ani? David Axelrod, principalul arhitect al celor doua campanii ale lui Barack Obama, spunea la CNN, inaintea dezbaterii, ca in final va conta cel mai mult impresia generala lasata de cei doi candidati, cine va domina podiumul intalnirii. Ei bine, oarecum surprinzator mai ales pentru cei care plecau de la premisa ca Donald Trump este un showman innascut, Hillary Clinton a fost cea care a detinut, in cea mai mare parte a timpului, controlul discutiei. Primul, la sfarsitul dezbaterii un focus grup organizat de CNN in Florida, compus din alegatori nedecisi, dintre care o parte inclinau mai degraba catre Donald Trump, a decis cu un scor coplesitor, 18 la 2, ca Hillary Clinton a iesit castigatoare. Acesta este un lucru extrem de important pentru ca vorbim de segmentul care va decide soarta alegerilor pentru ca in interiorul nucleelor traditionale ale candidatilor nu se produc, de regula, mari modificari in urma unor astfel de confruntari electorale. Mai mult, acest rezultat este oarecum surprinzator pentru ca ne aflam intr-un moment in care Trump era pe val, reusise aproape sa anuleze avantajul in sondaje, uneori si de 10 procente, pe care Hilary Clinton il detinuse la un moment dat.

Al doilea element important este ca Trump nu a reusit sa inlature impresia destul de raspandita ca nu este potrivit sa ocupe pozitia de presedinte. Aceasta era principala sa miza si impresia generala este aceea ca nu a fost in masura sa castige teren din acest punct de vedere. De exemplu, Drudge Report il crediteaza cu un scor de 80 la 20 de procente in favoarea sa. Insa, cum Drudge Report este un website extrem de partizan pro-republican, o astfel de cifra nu este deloc surprinzatoare, avand in vedere orientarea ideologica a audientei. De pilda, cea efectuata de Zoom... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro