Hezbollah spala banii cartelurilor columbiene

Serviciile americane si franceze au dezmembrat o retea de spalare a banilor proveniti din traficul cu droguri, care actiona printr-un sistem de comert cu ceasuri si masini de lux destinate Libanului. Journal de Dimanche si Le Parisien au dezvaluit ca, un an de ancheta si zeci de ore de ascultari au permis arestarea discreta a 15 persoane in Europa, din care sapte sunt inchise, altele eliberate sub control judiciar sau fac obiectul unui mandat international de arestare.

acum 51 luni (26 Apr 2016)

Serviciile americane si franceze au dezmembrat o retea de spalare a banilor proveniti din traficul cu droguri, care actiona printr-un sistem de comert cu ceasuri si masini de lux destinate Libanului.

Ovasta retea de spalare de bani se intinde din Columbia in Liban si in Franta, ca placa turnanta. Filiera leaga traficantii columbieni si intermediarii libanezi, din care unii sunt suspectati ca sunt teleghidati de Hezbollah. Un sistem tentacular, din Columbia in Liban, pus in lumina de DEA, agentia federala americana antidrog, si de agentii francezi ai Biroului central pentru reprimarea marii delincvente (OCRGDF).

Journal de Dimanche si Le Parisien au dezvaluit ca, un an de ancheta si zeci de ore de ascultari au permis arestarea discreta a 15 persoane in Europa, din care sapte sunt inchise, altele eliberate sub control judiciar sau fac obiectul unui mandat international de arestare. Initial, a fost o informatie americana care a pus anchetatorii pe pista acestei retele, suspectata ca spala milioane de euro proveniti din vanzarea tonelor de cocaina in Europa de catre cartelurile columbiene din Cali si Medellin. La origine, ancheta mai vasta a DEA in care se integreaza Cedar, "acopera lumea intreaga si pune in lumina inca odata, legatura existenta la scara globala intre traficul de droguri si terorism", precizeaza serviciile secrete americane si cele de lupta contra drogurilor, DEA.

"Suveica" murdara

Din 2012, au fost arestati "curieri", in special in Olanda, care transportau la fiecare voiaj minimum sute de mii de euro. Al doilea, Ali Z., facea acelasi lucru in Germania cu ceasuri de marca de inalta calitate. Marfurile erau vandute in Liban si banii "curati", sume colosale - 13 milioane euro in 2015 - erau transferati columbienilor printr-un sistem de compensatii prin doi libanezi instalati in America de Sud. Concret, miscarea armata condusa de Hassan Nasrallah este suspectata ca preleva o cota din tranzactiile facute de apropiati ai ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro