Herr Prezidente, cam asa... Tactica inteligenta a presedintelui si raspunsul dezamagitor al Puterii

Herr Prezidente, cam asa... Tactica inteligenta a presedintelui si raspunsul dezamagitor al Puterii

Pune Curtea Constitutionala in situatia de a raspunde pe fata, transparent, daca este complice sau nu cu grupul de putere care de aproape un an si jumatate are o singura prioritate reala: sa subordoneze Justitia si sa slabeasca legislatia penala. Insa spre deosebire de Opozitie, presedintele este titular deplin al dreptului de a sesiza Comisia de la Venetia, independent de ce a spus anterior CCR. Insasi Comisia de la Venetia admite ca sistemele judiciare difera de la o tara la alta si recunoaste dreptul statelor de a-si valorifica propriile traditii juridice, cu conditia respectarii unor minime standarde comune.

acum 70 luni (3 May 2018)

>

Alternativ, presedintele putea mai intai sa ceara Parlamentului reexaminarea legilor concomitent cu sesizarea Comisiei de la Venetia. Daca insa ar fi cerut Parlamentului sa astepte avizul expertilor europeni, este previzibil ce s-ar fi intamplat: cererea sa ar fi fost ignorata, iar legile ar fi fost trecute in trei zile prin ambele Camere, fara sa se modifice o vigula la ele.

Transferand de la Parlament catre CCR optiunea asteptarii avizului, Klaus Iohannis face o miscare inteligenta si necesara pentru toata lumea. Pune Curtea Constitutionala in situatia de a raspunde pe fata, transparent, daca este complice sau nu cu grupul de putere care de aproape un an si jumatate are o singura prioritate reala: sa subordoneze Justitia si sa slabeasca legislatia penala. Daca va alege sa nu astepte avizul, CCR ar trebui sa-si justifice optiunea nu doar pentru opinia publica din Romania, dar si fata de Comisia de la Venetia. Unul zice ca CCR deja s-a pronuntat asupra sesizarii Comisiei de la Venetia si a conchis ca nu e cazul. Nimic mai gresit: CCR a refuzat solicitarea Opozitiei de a sesiza forul european, pe motiv ca problematica pe care o judeca nu continea neclaritati de tip constitutional, care sa ceara un arbitraj international. Insa spre deosebire de Opozitie, presedintele este titular deplin al dreptului de a sesiza Comisia de la Venetia, independent de ce a spus anterior CCR. De asemenea, poate ataca la CCR articole care au trecut deja de filtrul acestei instante, dar numai in masura in care gaseste alte critici de neconstitutionalitate decat cele examinate deja.

Un alt argument din linia de contraatac a Puterii - rostit de titani precum Tudorel Toader sau Florin Iordache - spune ca , in deciziile sale, CCR oricum "inglobeaza" recomandari ale Comisiei de la Venetia cuprinse in avize acordate altor state, deci sesizarea forului european ar fi inutila. Insasi Comisia de la Venetia admite ca sistemele judiciare difera de la o tara la alta s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro