Hercule si secretul care il leaga de insula Ada Kaleh. Cum au ajuns columnele legendarului erou la Portile de Fier

Hercule si secretul care il leaga de insula Ada Kaleh. Cum au ajuns columnele legendarului erou la Portile de Fier

Densusianu mai sustine ca pozitia Columnelor lui Hercule in apropiere de Cataractele Dunarii si de Portile de Fier o mai confima o veche traditie populara: "Dupa cum ne spune Pliniu, indigenii de langa Columnele lui Hercule povesteau ca odata in aceste locuri muntii dim ambele parti erau impreunati prin o catena neintrerupta si ca Hercule taind apoi jugul acestor inaltimi a lasat sa curga oceanul si marea, care era deschisa si in modul acesta el a schimbat fata naturii". De asemenea, locuitorii romani de langa Portile de Fier mai povestesc si astazi ca odata muntii din partea de miazanoapte si de miazazi a stramtorii formau o linie neintrerupta si ca Dunarea in aceste timpuri isi avea cursul sau prin Serbia pe la Milanovat si se intorcea pe Valea Timocului in albia sa de astazi.

acum 115 luni (7 Jun 2015)

Potrivit legendei, pentru a scapa de mania Herei, consultand oracolul din Delphi, Hercule ajunge sa ii slujeasca vreme de 12 ani lui Eurystheus. Cu acest prilej el savarseste celebrele munci, iar cea de a zecea munca a lui Hercule are legatura cu insula Ada Kaleh (aproape de actualul municipiu Drobeta Turnu Severin).

"Una din aceste columne, dupa cum ne spune Herodot, era de smarald si reprezenta astfel navigatia comerciala pe apele cele mari. Pe aceasta moneda, una din Columnele lui Hercule era infatisata langa un vas cu o materie inflamata si langa un far ceea ce ne indica ca prima Columna a lui Hercule era situata pe malul unei ape navigabile, langa Oceanul Pacific", scrie Nicolae Densusianu in "Dacia Preistorica". In apropiere de cataractele Dunarii

Potrivit aceluiasi autor, dupa vechile descrieri geografice aceasta Columna numita Calpe se afla pe culmea unui munte, din jos de insula Erythia, langa fasia de stanci. Aici pe malul stang al Dunarii se inalta un frumos promontoriu pe varful careia religia crestina a asezat "Crucea Sfantului Patru", unde se mai cunosc inca forma unui scaun taiat in piatra (este scaunul lui Geryon, cum il numeste Pausania) si unde mai exista si astazi simulacrul cel arhaic al lui Saturn (Zalmoxis) taiat in stanca", se mai arata in aceeasi lucrare.

Densusianu mai sustine ca pozitia Columnelor lui Hercule in apropiere de Cataractele Dunarii si de Portile de Fier o mai confima o veche traditie populara: "Dupa cum ne spune Pliniu, indigenii de langa Columnele lui Hercule povesteau ca odata in aceste locuri muntii dim ambele parti erau impreunati prin o catena neintrerupta si ca Hercule taind apoi jugul acestor inaltimi a lasat sa curga oceanul si marea, care era deschisa si in modul acesta el a schimbat fata naturii".

O traditie din Banat pe care Densusianu o invoca pentru a-i sustine teoria este aceea ca Hercule a taiat stancile de la Ruso... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro