Heliportul de un milion de lei construit fara loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Heliportul de un milion de lei construit fara loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

La heliportul de la Jibou ar urma sa fie stationat, potrivit unei decizii comunicate in 2014 de catre secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, elicopterul SMURD care va deservi Regiunea de Nord-Vest, mai exact judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu Mare, Bihor si o parte din judetul Bistrita-Nasaud.

acum 80 luni (30 Jan 2017)

La heliportul de la Jibou ar urma sa fie stationat, potrivit unei decizii comunicate in 2014 de catre secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, elicopterul SMURD care va deservi Regiunea de Nord-Vest, mai exact judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu Mare, Bihor si o parte din judetul Bistrita-Nasaud. Constructia acestei baze a durat aproape un an si a fost finalizata in septembrie 2016, insa nu este functionala, intrucat Autoritatea Aeronautica Civile Romana a constatat ca investitia nu dispune de o platforma de aterizare/decolare pentru elicopterul SMURD si nici de sistem de balizaj luminos.

Oficialii Consiliului Judetean (CJ) Salaj, institutie care a suportat investitia in valoare de un milion de lei, sustin ca nu au nicio vina pentru situatia creata, de vreme ce obligatia lor a fost sa respecte intocmai prevederile unui act normativ.

"In octombrie 2014 a fost emisa o hotarare de Guvern prin care se stabilea trecerea in administrarea judetului a terenului de la Jibou si construirea unui hangar pentru elicopterul SMURD si a spatiilor anexe.

Ca urmare, specialistii Autoritatii Aeronautice au refuzat sa elibereze autorizatia de functionare, conditionand eliberarea documentului de amenajarea unui spatiu care sa permita aterizarea si decolarea elicopterului de terapie intensiva. Pentru ca acest lucru sa poata fi realizat, sustine oficialul, este nevoie de o noua Hotarare de Guvern, prin care amplasamentul de la Jibou sa treaca din nou in administrarea Consiliului si in care sa se stipuleze necesitatea construirii unei astfel de platforme. Dupa cum sustine Tiberiu Marc, pentru amenjarea platformei ar fi nevoie de o investitie minima de un milion de lei, bani care, cel mai probabil, ar urma sa fie asigurati tot de la bugetul Salajului.

Oficialul salajean nu exclude, insa, ca suma necesara sa depaseasca cu mult un milion de lei, in situatia in care se... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro