Hebronul, sub incercuire

Valul de atacuri a fost declansat de un palestinian de 19 ani care a injunghiat mortal in somn un adolescent israelo-american dupa ce s-a infliltrat in acasa acestuia din colonia Kyriat Arba, din apropiere de Hebron.

acum 51 luni (4 Jul 2016)

Armata israeliana a incercuit orasul Hebron, cel mai mare din Cisiordania, dupa moartea a doi israelieni intr-un val de atacuri palestiniene sangeroase. Puseul de violenta a coincis cu publicarea de catre Cvartetul international a unui raport in care cere israelienilor si palestinienilor sa renunte la colonizare si respectiv la violente, care submineaza sansele de pace. In 48 de ore, patru atacuri palestiniene, trei in Cisiordania si unul in apropiere de Tel Aviv, au costat viata a doi israelieni, alti sase fiind raniti. Sambata, soldatii au inchis intrarile in oras si au instalat bariere pentru blocarea cailor de acces din si spre oras, cu exceptia celei din nord care duce spre Halhul, pe drumul spre Ierusalim. Potrivit armatei, masurile "sunt cele mai substantiale pe teren dupa 2014", cand militarii au lansat o vasta operatiune de cautare a trei tineri israelieni rapiti, care apoi au fost asasinati de militanti palestinieni. Armata a mai precizat ca circa 80 de atacuri anti-israeliene au fost comise de palestinieni originari din regiunea Hebron si incercuirea "vizeaza spargerea ciclului atacurilor sangeroase si prezenta soldatilor va permite prevenirea si dejucarea atacurilor suplimentare".

Hebron a devenit un butoi cu pulbere dupa ce 500 de coloni s-au instalat in centrul istoric, baricadati sub protectie militara si retrasi in spatele unei zone-tampon, interzisa accesului locuitorilor palestinieni. Valul de atacuri a fost declansat de un palestinian de 19 ani care a injunghiat mortal in somn un adolescent israelo-american dupa ce s-a infliltrat in acasa acestuia din colonia Kyriat Arba, din apropiere de Hebron. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro