Hatis Stelnica, padurea cu stejari de 300 de ani, ascunzatoarea haiducilor, care i-a dat planurile peste cap lui Ceausescu

Hatis Stelnica, padurea cu stejari de 300 de ani, ascunzatoarea haiducilor, care i-a dat planurile peste cap lui Ceausescu

Ar fi nevoie de cinci copii cu bratele intinse ca sa imbratiseze un stejar si sa-i poata cuprinde trunchiul gros, crescut in 300 de ani. Conform datelor oferite de Directia Silvica Ialomita, unul dintre cei 250 de stejari brumarii crescuti in rezervatie are diametrul de peste un metru si inaltimea de peste 22 de metri. "Din punct de vedere floristic si faunistic, habitatul natural existent prezinta importanta ca rezerva de fond genetic floristic, refugiu pentru animale tipice de zone umede si zona de pasaj pentru pasarile migratoare, rezervatia fiind intr-un regim strict de conservare", subliniaza Rea Silvia Mihai, referent de specialitate la Agentia pentru Protectia Mediului Ialomita.

acum 111 luni (30 Jan 2015)

Ar fi nevoie de cinci copii cu bratele intinse ca sa imbratiseze un stejar si sa-i poata cuprinde trunchiul gros, crescut in 300 de ani. Conform datelor oferite de Directia Silvica Ialomita, unul dintre cei 250 de stejari brumarii crescuti in rezervatie are diametrul de peste un metru si inaltimea de peste 22 de metri.

In fiecare an, un stejar de la Stelnica creste cu 0,45 metri in diametru, conform descrierii parcelare intocmita de Regia Nationala a Padurilor Romsilva.

Padurea Canton Hatis Stelnica are o suprafata de 6,4 hectare si a fost declarata in anul 2004 arie naturala protejata de interes national, fiind incadrata, conform legislatiei specifice, la categoria "Rezervatie naturala". Motivul pentru care este atat de importanta pentru zona Baraganului este conservarea unor exemplare de stejar brumariu (Quercus pedunculiflora) cu varste de peste 300 de ani.

Este inchisa pentru vizitare

Padurea de stejari seculari este inchisa publicului pentru vizitare, iar asezarea ei este izolata, la 15 kilometri de satul Stelnica, in Balta Ialomitei, indiguita intre Dunarea Veche si Bratul Borcea. Tocmai de aceea a reusit sa se pastreze intacta, un monument al naturii de care se vor bucura si generatiile urmatoare.

Stejarii din padurea Hatis au peste 300 de ani FOTO: Ocolul Silvic Fetesti

De altfel, conform aceluiasi cod, in canton, pe o raza de 100 de metri, accesul este permis numai silvicultorilor, iar apicultorilor le este necesara o autorizatie speciala pentru amplasarea stupinelor. Si peste toate, litera de lege si cea mai clara dintre regulile dupa care se conserva padurea: aceea ca sunt permise numai taierile de igienizare, fiind strict interzisa defrisarea vegetatiei.

"Din punct de vedere floristic si faunistic, habitatul natural existent prezinta importanta ca rezerva de fond genetic floristic, refugiu pentru animale tipice de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro