Harvard sau Moscova? Republica Moldova, in fata unei alegeri vitale pentru viitorul sau

Harvard sau Moscova? Republica Moldova, in fata unei alegeri vitale pentru viitorul sau

L-am simpatizat pe presedintele Nicolae Timofti inca din 2012 pentru ca mi-a inspirat o speranta si un simt al dreptatii prin simplu fapt ca venea nu din mijlocul unor partide vechi, ci din randul judecatorilor cu o experienta de aproape 40 de ani. I-am urmarit apoi actiunile publice si discursurile inclusive in intalnirile cu sefii de stat ai Romaniei si, recent, pagina de pe facebook prea putin cunoscuta (4294 de like-uri), dar des utilizata. Maia Sandu a condus Ministerul Educatiei intre 2012 si 2015, iar Igor Dodon Ministerul Economiei intre 2006 si 2009 si ambii sunt usor trecuti de 40 de ani.

acum 31 luni (13 Nov 2016)

>

Dupa recentele rezultate ale alegerilor din Statele Unite, cand multi sperau alt presedinte ales, nu mai poti avea nicio certitudine cum ca un candidat va castiga in Moldova. Si la noi in 2014, tot in noiembrie, ambii candidati erau la fel de convinsi, credeau cu toata taria, de fapt erau siguri ca vor prelua conducerea tarii. Cum se manifesta doua credinte atat de puternic in mintea a doi lideri si ce se intampla, de fapt, dupa alegeri ramane un material de studio. M-a pasionat insa reactia si traiectoria celor care au fost la un mic pas, la cateva mii de voturi sau ore de a castiga alegerile prezidentiele. Ce-i trist ca si unii presedinti de stat nu mai inseamna si nu mai reprezinta o forta. imi amintesc ca aproape in fiecare vara il intalneam pe fostul presedintele plimbandu-se pe strazile Sibiului atat de modest si anonim...

Din pacate, de prea multe ori alegatorii opteaza pentru partid si nu pentru persoana. Personal, cred ca personalitatea presedintelui (liderului) si calitatile sale personale sunt esentiale si ar trebuie sa primeze in defavoarea partidului care l-a propus.

Ar fi gresit sa facem o comparatie intre Statele Unite si Republica Moldova, singura asemanare fiind aceea ca avem doi candidati de sex diferit in cursa finala. Nu sunt analist politic, nu sunt nici politician, dar profit de platforma aceasta pentru a-mi exprima cateva ganduri despre situatia romanilor de peste Prut.

L-am simpatizat pe presedintele Nicolae Timofti inca din 2012 pentru ca mi-a inspirat o speranta si un simt al dreptatii prin simplu fapt ca venea nu din mijlocul unor partide vechi, ci din randul judecatorilor cu o experienta de aproape 40 de ani. Cand a fost ales presedinte detinea functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Din acea pozitie mi-am zis ca nu poate sosi un om corupt, nedrept si care sa incalce legile tarii, el fiind cel care le respecta prin profesie, prin viata si le cunostea atat de bine. I-am ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro