Hartia veche de un secol cu care un roman a obtinut executarea silita de 100 de milioane de euro a unei primarii. Ce au decis in final judecatorii

Hartia veche de un secol cu care un roman a obtinut executarea silita de 100 de milioane de euro a unei primarii. Ce au decis in final judecatorii

O executare silita de aproape 100 de milioane de euro, incuviintata impotriva Primariei Iasi in vara acestui an, a fost anulata de Judecatoria Iasi. "Va rugam sa aveti in vedere ca, in situatia data, incuviintarea executarii unui titlu constand intr-o creanta realmente indoielnica si obligarea autoritatii locale sa suporte o sarcina financiara de 95 de milioane de euro fara ca aceasta sa fie generata dintr-un raport obligational recunoscut de legislatia in vigoare pune in grav pericol nu doar bugetul municipiului Iasi, ci finantarea si functionarea tuturor serviciilor comunitare publice de interes local, efectiv intreaga municipalitate", sustineau reprezentantii Primariei, in contestatia depusa in instanta.

acum 80 luni (3 Oct 2017)

O executare silita de aproape 100 de milioane de euro, incuviintata impotriva Primariei Iasi in vara acestui an, a fost anulata de Judecatoria Iasi.

Respectiva executare, dispusa in luna iunie in camera de consiliu, fara citarea partilor, confirma ca executoriu un document datat in 1906, in timpul Regelui Carol I, despre care proprietarul ei sustine ca este o obligatie de plata nerascumparata, emisa acum un secol de Orasul Iasi. Nicolae Limbasan ar fi cumparat presupusa obligatiune de pe Internet, au sustinut reprezentantii Primariei Iasi, care s-au vazut nevoisi sa conteste executarea silita pentru a nu plati suma ceruta.

Nicolae Limbasan a mers in primavara acestui an cu presupusa obligatiune la un biroul de executori judecatoresti din Iasi. Acestia au deschis un dosar de executare in baza documentului, cerand incuviintarea executarii silite de la Judecatoria. La momentul incuviintarii executarii silite, judecatorul de caz doar a constatat ca presupusa obligatiune, pe care scrie suma de 500 de lei, este executorie. Dupa ce a obtinut incuviintarea executarii silite in baza hartiei din 1906, executorii s-au adresat unui expert contabil de la Bucuresti, care a calculat valoarea actuala a presupusei obligatiuni, precum si dobanda legala aferenta capitalului acestuia. A rezultat suma de 419.516.898,1 lei, echivalentul a peste 102 milioane de dolari sau a aproape 92 de milioane de euro.

Reactia Primariei

In baza acelei expertize, printr-un fax, la Primaria Iasi a ajuns un document semnat de executori prin care municipalitatii i se cerea fabuloasa suma. La acel moment, cu hotararea de incuviintare a executarii silite, executorii aveau posibilitatea legala sa si puna poprire pe conturile Primariei, insa nu au facut acest lucru.

Primaria a depus o contestatie la executare in a sustinut ca presupusa obligatiune detinuta de Limbasan ar fi fost identificata pe un site de vanzari la un p... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro