Hartia de turnesol Oprea. Cine il va proteja in Senat, in cazul Gigina. Dragnea face iar joc dublu: oficial lasa la aprecierea senatorilor, neoficial alesii PSD il vor ajuta pe Oprea. ALDE spune cu jumatate de gura ca respinge cererea DNA. PNL anunta ca va

Pozitiile partidelor fata de cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea deschid posibilitatea salvarii fostului ministru de Interne. Sa se uite cu atentie pe documentele care au venit de la institutiile judiciare si sa verifice, ce vor intelege de acolo sa-si formuleze punctul de vedere si sa voteze in consecinta. Promisiunile PNL Cei de la ALDE au anumite rezerve si semne de intrebare cand vine vorba de acest vot, lasand sa se inteleaga ca il vor sprijini pe Oprea.

acum 44 luni (13 Sep 2016)

Pozitiile partidelor fata de cererea de urmarire penala a lui Gabriel Oprea deschid posibilitatea salvarii fostului ministru de Interne. Liderii PSD au lasat votul la latitudinea senatorilor, spre deosebire de cazurile in care Liviu Dragnea a avut un interes direct.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca nu a impus parlamentarilor partidului o linie cu privire la votul cererii DNA de urmarire penala a senatorului Gabriel Oprea, in dosarul privind moartea politistului Gigina.

"Am vorbit cu colegii mei, cu liderul de grup de la Senat. Sa se uite cu atentie pe documentele care au venit de la institutiile judiciare si sa verifice, ce vor intelege de acolo sa-si formuleze punctul de vedere si sa voteze in consecinta. Le-am spus, in schimb, sa studieze cu foarte mare atentie, pentru ca au fost foarte multe discutii despre competente, despre atributii si le-am spus sa se uite cu atentie si sa decida fara nicio linie de la partid", a fost explicatia furnizata de Liviu Dragnea.

De altfel, strategia PSD fusese anticipata de presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache. "Cred ca va fi lasat la libertatea de constiinta a fiecarui senator", a spus Iordache, intrebat ce recomandare va face PSD senatorilor social-democrati la votul in cazul lui Oprea.

Cum se traduce mesajul PSD

Votul pe baza "libertatii de constiinta" a prefigurat, de multe ori, salvarea respectivului politician, pe baza sentimentului de solidaritate intre politicieni. Votul a fost supervizat de liderul de grup, Mihai Fifor. La fel s-a intamplat in luna februarie, cand Senatul a discutat prima solicitare de urmarire penala pentru Gabriel Oprea. La vremea respectiva, PSD si UNPR negociau un protocol pentru alegerile locale, iar Dragnea a vrut sa ii arate lui Oprea ca nu poate supravietui fara sprijinul social-democratilor. Astfel, Oprea a depus la Comisia juridica o solicitare de amanare a dosarului, dar aceasta a fost respinsa, liderul grupului PSD, Mihai ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro