Harta salariilor: in judetele cu somaj mic si investitii straine se castiga cel mai bine INFOGRAFIE

Harta salariilor: in judetele cu somaj mic si investitii straine se castiga cel mai bine INFOGRAFIE

Capitala este urmata de judetele Ilfov si Timis, cu medii de 2.200 de lei, dar si cu o rata a somajului situata la cotele minime nationale (1,3%). In continuare, judetele Cluj si Sibiu se remarca in clasamentul nostru, cu castiguri medii de peste 2.000 de lei, urmate de Brasov, Constanta si Iasi, cu peste 1.800 de lei.

acum 91 luni (8 Mar 2016)

In judetele puternic industrializate, unde prezenta investitiilor straine genereaza o concurenta acerba pe piata muncii, somajul este mic si, implicit, salariile sunt mari.

Clasamentul judetean al castigurilor salariale din luna noiembrie 2015, realizat de "Adevarul" pe baza datelor centralizate la Institutul National de Statistica (INS), este dominat de Bucuresti, Ilfov, Timis, Cluj si Sibiu.

Bucurestiul este de departe campionul salariilor, cu o medie generala de 2.617 lei net lunar in noiembrie, dar si cu o rata a somajului mai mica de 2%.

Capitala este urmata de judetele Ilfov si Timis, cu medii de 2.200 de lei, dar si cu o rata a somajului situata la cotele minime nationale (1,3%).

In continuare, judetele Cluj si Sibiu se remarca in clasamentul nostru, cu castiguri medii de peste 2.000 de lei, urmate de Brasov, Constanta si Iasi, cu peste 1.800 de lei.

De remarcat sunt, si aici, prezenta investitiilor straine si o rata a somajului redusa, sub 4%. Somaj mare, salarii mici

"Lanterna rosie" a clasamentului, cu cele mai mici salarii, este dusa de judetele Harghita (1.316 lei, minimul la nivel national), Suceava, Neamt, Covasna, Vaslui si Braila. Aici, castigurile medii sunt mai mici de 1.400 de lei, investitiile straine sunt aproape inexistente, iar rata somajului este maxima (peste 10% in Vaslui, peste 6% in Suceava si Braila si mai mult de 5% in celelalte). In plus, in Suceava si Vaslui, restantele bancare depasesc cota de "avarie" de 12%.

Si tot aici este zona prin care nu trece niciun kilometru de autostrada, iar pentru viitorul apropiat nu se intrevede deschiderea vreunei lucrari de infrastructura.

La nivel national, castigul salarial mediu a fost in noiembrie de 1.918 lei net, in crestere fata de luna anterioara cu 47 de lei (+2,5%).

Cele mai mari valori, de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro