Harta riscurilor globale in 2017: politica lumii intra in ape necunoscute

Harta riscurilor globale in 2017: politica lumii intra in ape necunoscute

Rivalitatea cibernetica intre SUA si Rusia Subiect extrem de sensibil care a atins acum dimensiuni imposibil de imaginat in trecut, un raport CIA formuland acuzatii grave impotriva Rusiei, acuzatii reluate acum de Presedintele Obama care ameninta Kremlinul cu masuri de retaliere...Drept care iata cum descriu Emily Ferris si Oliver Fairbank cea mai serioasa dintre optiunile de raspuns ale americanilor, adica un atac de tip "physical disruption" specific razboiului cibernetic: "Capacitatea SUA de a produce probleme grave sau anihilarea sistemelor cibernetice in cazul unor state ostile a fost demonstrata de cazul "Viermelui" Informatic STUXNET cu care au fost atacate instalatiile din cadrul efortului nuclear iranian, sau operatiunea de mai mare cuprindere OLYMPIC GAMES care avea ca misiune atacul intregii infrastructuri critice iraniene in cazul unui esec al negocierilor privind programele nucleare ale Teheranului.

acum 93 luni (17 Dec 2016)

>

Si iata care sunt principalele tendinte, asa cum sunt prezentate ele de Jonathan Wood. Ordinea liberala de dupa incheierea Razboiului Rece asa cum a fost ea faurita de SUA, Europa si aliatii lor, cea care ofera cadrul necesar pentru o companie multinationala, este din ce in ce mai amenintata de o serie de provocari, atat interne cat si externe".

Sursele conflictuale externe sunt reprezentate de noile posturi de forta in care se afla economii ca cele ale Chinei, Indiei sau catorva state mai mici din Africa sub-sahariana sau Asia de sud-est care "contesta in mod activ locul de prim rang, dominatia institutionala si atractivitatea ideologica a Occidentului....ambitia unui regim legal international cedeaza in fata logicii nationale a "realitatilor din teren". Cei ca Marine Le Pen si Geert Wilders o duceau foarte bine si inainte de Brexit - si inainte de alegerea lui Trump in SUA - si nu au fost intarite in mod semnificativ in sondaje dupa aceste momente... Populismul poate sa fie mai puternic acum (mai ales in statele membre din centrul si estul Europei), dar nu exista inca o campanie politica in favoarea parasirii blocului comunitar...Din punct de vedere institutional, UE va ramane prizoniera statutului sau traditional - sufera de un deficit democratic, dar nimeni nu este foarte pornit sa instaleze institutii alese prin vot direct cu puterea de a schimba aceasta stare de lucruri. Sunt putine sanse sa vedem Comisia Europeana confruntata cu un orice forma vot popular...iar Brexit va provoca multe afirmatii despre nevoia de reconectare la cetateni, dar sunt putine moduri in care asta sa se intample in cazul Parlamentului, Comisiei si, cel mai semnificativ, in cazul Consiliului. Orice ar afirma birocratii nealesi democratic de la Bruxelles, deciziile reale in UE se vor lua in camera unde sunt reuniti sefii de state si guverne....Iar daca Brexit nu va ucide UE, ci o va face mai puternica, asta se va produce prin intermediul unor castiguri marginale s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro