Harta primita de Igor Dodon de la Putin, un avertisment sever pentru Romania

Totul este, spun jucatorii strategici de sah ai politicii de la Moscova, ca baza nationala de perceptie dintr-una dintre tarile-tinta sa fie indestul de motivata ca urmare a unor actiuni profesioniste de propaganda si infiltrare facute de ani si ani de zile, pentru a primi si dezvolta mesajul initial si a-l trece putea directiona spre etapa urmatoare, cea de situatie conflictuala. Ar insemna sa dam dovada de o naivitate de neiertat si de incapacitate de a situa problematica intr-un context global, cel al refacerii din profunzime a raporturilor de forte pe marile piete de putere ale planetei. Din momentul in care se produce public o asemenea harta, la nivel de presedinti de tara, poate intelegem bine de tot ca, singuri, in caz de criza reala sau de dezvoltare a etapelor unui potential conflict, nu vom rezista.

acum 51 luni (18 Jan 2017)

Dar, maine, exact acelasi tip de harti poate fi scos la demonstratie pentru a alimenta un focar conflictual din Balcanii de Vest, spre exemplu, sau din Tarile Baltice sau, de ce nu, deloc imposibil, intre Ungaria si tarile vecine, sau vorbind despre Polonia, sau despre Slovenia, sau despre Bulgaria, Macedonia sau Grecia...

Totul este, spun jucatorii strategici de sah ai politicii de la Moscova, ca baza nationala de perceptie dintr-una dintre tarile-tinta sa fie indestul de motivata ca urmare a unor actiuni profesioniste de propaganda si infiltrare facute de ani si ani de zile, pentru a primi si dezvolta mesajul initial si a-l trece putea directiona spre etapa urmatoare, cea de situatie conflictuala. A doua conditie, relativ cu mult mai usor de realizat, este sa existe un lider politic cu viziuni nationaliste care sa doreasca sa amplifice un asemenea tip de mesaj si sa-l traduca in termenii potriviti pentru a inflama toate perceptiile, sensibilitatile si memoriile latente ale populatiei.

Scenariul pus acum in miscare este unul clasic si, tocmai de aceea, indelung exersat in toate scolile inalte de jocuri politice si strategice.

Un lider politic national, de preferinta unul aflat in cea mai inalta pozitie de reprezentativitate, in cazul nostru Presedintele Dodon, merge la Moscova si este primit de omologul sau rus, Presedintele Putin, cu care face schimbul traditional de cadouri. Acesta e momentul in care Igor Dodon primeste o harta a "Moldovei Mari", intocmita la fine de secol XVIII de catre cartograful italian Bartolomeo Borghi, dupa izbucnirea razboiului ruso-turc din 1790-1891, cuprinzand teritoriul Republicii Moldova, cel al provinciei romanesti Moldova, nordul Bucovinei, dar si o parte din Dobrogea. Ar insemna sa dam dovada de o naivitate de neiertat si de incapacitate de a situa problematica intr-un context global, cel al refacerii din profunzime a raporturilor de forte pe marile piete de putere ale planetei. Una dintre temele ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro