Harta nationala a risipei din banul public: Doar un euro recuperat, la fiecare zece furati

Doar o sesizare din doua, rezolvata Rapoarte consultate de catre jurnalistii RL arata ca unele dintre plangerile penale facute de Curtea de Conturi se reporteaza de la un an la celalalt, iar prejudiciul se recupereaza in raport de unu la zece: doar 200 de milioane de euro au fost recuperate dintr-un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro intr-un interval de un deceniu. Bugetul statului a fost pagubit cu suma de 143 milioane de lei de catre Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, in timp ce la compania Hidroelectrica s-a constatat un prejudiciu de 446 de milioane de lei ca urmare a unor fapte de abuz in serviciu si neglijenta in serviciu. Astfel, in Timisoara s-a constatat un prejudiciu de 12 milioane de lei, iar in municipiul Buzau un altul de 15,5 milioane de lei, in timp ce la Drobeta Turnu Severin daunele au fost de 13 milioane de lei, toate cazuri de abuz in serviciu.

acum 52 luni (24 Feb 2016)

Statul a fost prejudiciat numai in 2014 cu peste jumatate de miliard de euro, pentru care s-au facut 120 de plangeri penale. In anul 2015, pentru prejudiciile in actele de audit si control aferente anului finaniar 2014, Curtea de Conturi a Romaniei a formulat 127 de sesizari catre organele de urmare penala. Sesizarea faptelor de urmarire penala s-a facut pentru fapte pentru care s-a apreciat ca exista indicii de natura penala, care privesc, in principal, infractiuni privind incalcarea legislatiei din domeniul finantelor publice, financiar-fiscale si contabile, precum si incalcarea unor obligatii - angajamente investitionale - ale cumparatorilor, in cadrul proceselor de privatizare".

Doar o sesizare din doua, rezolvata

Rapoarte consultate de catre jurnalistii RL arata ca unele dintre plangerile penale facute de Curtea de Conturi se reporteaza de la un an la celalalt, iar prejudiciul se recupereaza in raport de unu la zece: doar 200 de milioane de euro au fost recuperate dintr-un prejudiciu total de 2,1 miliarde de euro intr-un interval de un deceniu. Asta in conditiile in care, numai in 2014, prejudiciul adus bugetului de stat a fost de aproximativ 500 milioane de euro.

La data de 31 decembrie 2015 existau ca nesolutionate 105 de sesizari penale ale Curtii de Conturi, fiecare cu un prejudiciu mai mare de jumatate de milion de euro: 40 in 2015; Prejudiciul total la bugetul de stat in cele 105 cazuri pentru care Curtea de Conturi a cerut cercetarea penala depaseste 1,91 miliarde de euro.

De asemenea, alte 317 sesizari cu prejudicii mai mici de jumatate de milion de euro (fiecare) au fost trimise Ministerului Public de catre Curtea de Conturi in ultimul deceniu. In total, exista 422 de sesizari nesolutionate venite din partea Curtii de Conturi in ultimii zece ani, care insumeaza daune aduse banului public de 2,17 miliarde de euro.

Multe sesizari sunt de competenta Directiei Nationale Anticoruptie, care insa a evitat sa ne ofe... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro