Harta alegerilor locale. PSD si PNL, apropiate ca scor si distributie teritoriala. Lupta din toamna, una echilibrata

Harta alegerilor locale. PSD si PNL, apropiate ca scor si distributie teritoriala. Lupta din toamna, una echilibrata

Infopolitic sustine ca "atasamentul pentru PSD este mai mare decat cel pentru PNL", aratand ca in localitatile unde PSD a luat mai mult decat PNL in 53% din cazuri diferenta este de peste 25%, in timp ce in localitatile unde liberalii au luat mai mult decat social-democratii in doar 40% din cazuri diferenta este de peste 25%.

acum 94 luni (24 Jun 2016)

"Desi au scoruri apropiate, PSD este in continuare ceva mai bine reprezentat in teritoriu fata de PNL", se precizeaza in studiul Infopolitic, realizat dupa publicarea oficiala a rezultatelor alegerilor locale din iunie. ''PSD si PNL sunt foarte apropiate ca scor si distributie teritoriala -- ceea ce face ca lupta electorala din toamna sa fie extrem de echilibrata. PSD a obtinut peste 50% la CJ in 36% din localitati, fata de doar 18% din localitati castigate cu peste 50% de PNL. In plus, PNL a luat sub 10% in 11% din localitati, fata de doar 6% PSD -- ceea ce arata ca PSD sta foarte slab in mult mai putine localitati decat PNL'', sustin cei de la Infopolitic. Infopolitic sustine ca "atasamentul pentru PSD este mai mare decat cel pentru PNL", aratand ca in localitatile unde PSD a luat mai mult decat PNL in 53% din cazuri diferenta este de peste 25%, in timp ce in localitatile unde liberalii au luat mai mult decat social-democratii in doar 40% din cazuri diferenta este de peste 25%. "O explicatie pentru aceasta diferenta vine si din faptul ca PSD profita de pe urma clivajului urban/ rural, castigand multe comune, in timp ce orasele sunt mai echilibrate'', precizeaza sursa citata Infopolitic arata ca, pe langa avantajul pentru partidele mari, votul intr-un singur tur permite minoritatii maghiare sa aiba primari in multe localitati din afara celor doua judete traditionale, "ceea ce indica o sustinere importanta pentru UDMR, iar scenariile despre o eventuala scadere a acestei formatiuni sub pragul de 5% la alegerile parlamentare par nerealiste". Autorii cercetarii mai arata ca harta cu diferentele de voturi dintre PSD si PNL indica "adevaratele zone de lupta electorala" in perspectiva toamnei. Totodata, harta primarilor din localitati, in care sunt incluse doar partidele mici, arata ca ALDE are o raspandire extinsa in tara, PMP este restrans la fiefuri mai vechi ale PDL, la fel si UNPR.

Raspandirea independentilor, care arata ca acestia au mai multa priza in locali... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro