HARTA Alegeri prezidentiale 2014. Romania mica l-a votat pe Iohannis. Cat de mult s-a colorat tara in rosu

HARTA Alegeri prezidentiale 2014. Romania mica l-a votat pe Iohannis. Cat de mult s-a colorat tara in rosu

Rezultatele neoficiale din seara de duminica, in care institutele de sondare l-au dat castigator pe Victor Ponta la o diferenta de 10 procente fata de Klaus Iohannis, au fost confirmate ieri de Biroul Electoral Central (BEC). Iohannis a mai reusit sa treaca de pragul de 40% in Timis, acasa la liberalul Nicolae Robu, la Arad, in fieful lui Ghita Falca, si in Bistrita-Nasaud, judet dirijat de Ioan Oltean. Chiar daca a pierdut lupta cu Ponta la nivelul judetului, candidatul ACL a primit cu 2.000 de voturi mai mult decat liderul PSD in orasul Iasi, codus de un alt baron de traditie, Gheorghe Nichita. De remarcat ca in judetul Iasi au existat mai multe localitati ai caror primari au trecut inainte de alegeri de la PNL la PSD, insa in care Klaus Iohannis a castigat. Ponta s-a distantat la opt procente si in Sectorul 4, acasa la Cristian Piedone, de la PC, partid aflat la guvernare alaturi de PSD. Profilul alegatorilor Circa o treime dintre alegatorii care s-au prezentat la urne duminica au urmat cel mult 10 clase sau scoala profesionala, iar mai putin de un sfert aveau studii superioare, potrivit sondajului realizat la iesirea de la urne de IRES.

acum 113 luni (3 Nov 2014)

Rezultatele neoficiale din seara de duminica, in care institutele de sondare l-au dat castigator pe Victor Ponta la o diferenta de 10 procente fata de Klaus Iohannis, au fost confirmate ieri de Biroul Electoral Central (BEC).

Astfel, dupa ce au fost numarate mai bine de 98% din voturi - atat din tara, cat si din diaspora- Victor Ponta a obtinut un procent de 40, 33%, Klaus Iohannis - 30, 44%, Calin Popescu Tariceanu- 5,40%, Elena Udrea- 5, 18% si Monica Macovei- 4, 46%. Fotografia votului pe judete ne arata din nou doua Romanii: una mai mica, de dreapta, care l-a votat riguros pe Klaus Iohannis, si una de stanga, o imensa pata rosie, acolo unde Ponta a obtinut procente confortabile.

Spre exemplu, Iohannis a castigat clar in judetele din centrul si din vestul tarii, acolo unde regasim electoratul traditional de dreapta. "Neamtul" a reusit sa scoata peste 50 % acasa, in Sibiu, si la Alba, judet controlat de influentul primar PDL Mircea Hava, in tandem cu liberalul Teodor Atanasiu. De cealalta parte, presedinta PSD Cluj, Remus Lapusan, a sustinut: "Nu suntem multumiti de rezultatul pe Cluj.

Iohannis a mai reusit sa treaca de pragul de 40% in Timis, acasa la liberalul Nicolae Robu, la Arad, in fieful lui Ghita Falca, si in Bistrita-Nasaud, judet dirijat de Ioan Oltean. In plus, electoratul din Bistrita a intors spatele ordonantei traseismului: cei noua primari care au trecut de la PNL la PLR nu au reusit sa atraga electoratul spre Calin Popescu Tariceanu preferandu-l tot pe Iohannis. Ioahnnis a fost votat de aproape 30% din electoratul constantean, in timp ce Ponta fost preferat de 37%. Chiar daca a pierdut lupta cu Ponta la nivelul judetului, candidatul ACL a primit cu 2.000 de voturi mai mult decat liderul PSD in orasul Iasi, codus de un alt baron de traditie, Gheorghe Nichita. De remarcat ca in judetul Iasi au existat mai multe localitati ai caror primari au trecut inainte de alegeri de la PNL la PSD, insa in ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro