Harababura administrativa si legislativa tin in viata furtul in Educatie. "Exista platforme pentru lucrarile de doctorat care nu functioneaza deloc"

Harababura administrativa si legislativa tin in viata furtul in Educatie.

Ultima propunere cu privire la elaborarea unei platforme unde sa fie publicate toate lucrarile de doctorat din 1990 si pana azi a fost inaintata in iunie 2017 de catre Robert Turcescu, deputat PMP, documentul fiind semnat de inca 48 de deputati si senatori. Probleme de natura administrativa si legislativa Expertii in domeniul educatiei universitare spun ca o astfel de masura cu greu poate deveni realitate pentru ca perioada de 1 an nu este rezonabila pentru publicarea tuturor lucrarilor de doctorat, dar si din cauza faptului ca lucrarile de doctorat din anii 1990-2000 nu au fost digitalizate, acestea gasindu-se doar la Biblioteca Nationala.

acum 40 luni (29 Sep 2017)

Ultima propunere cu privire la elaborarea unei platforme unde sa fie publicate toate lucrarile de doctorat din 1990 si pana azi a fost inaintata in iunie 2017 de catre Robert Turcescu, deputat PMP, documentul fiind semnat de inca 48 de deputati si senatori. In 2012 a fost anul de varf, atunci fiind inregistrate peste 6000 de doctorate", si-a justificat propunerea la acea vreme Robert Turcescu, printr-o postare pe Facebook.

O initiativa similara a fost inaintata si in octombrie 2015 de catre deputatul independent Cornel George Comsa, cu mentiunea ca aceasta prevedea si includerea lucrarilor de licenta si dizertatie, dar care nu a dus la nicio concretizare.

Probleme de natura administrativa si legislativa

Expertii in domeniul educatiei universitare spun ca o astfel de masura cu greu poate deveni realitate pentru ca perioada de 1 an nu este rezonabila pentru publicarea tuturor lucrarilor de doctorat, dar si din cauza faptului ca lucrarile de doctorat din anii 1990-2000 nu au fost digitalizate, acestea gasindu-se doar la Biblioteca Nationala. Insa au existat consultari cu avocati in domeniu care au spus ca nu se pot publica lucrarile de doctorat realizate inainte de 2011. Mai ales ca sunt multi doctori care si-au publicat lucrarile in diverse carti si au drepturi de autor, de pe urma carora isi trag anumite beneficii financiare.

Exista deja platforme pentru publicarea doctoratelor, dar sunt nefunctionale

Vlad Chereches, fost presedinte al Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) spune ca discutia despre crearea unei platforme in vederea combaterii plagiatelor din cadrul scolilor doctorale dureaza de ani de zile. Mai mult decat atat, au fost create doua astfel platforme din fonduri europene si de stat: doct.ro- si cea de realizata de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si In... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro