Hackeri chinezi, in spatele deturnarii a zeci de milioane dolari

Hackerii au trecut printre sistemele de securitate ale Fed (Banca Centrala americana) si dupa ce s-au conectat cu identitati oficiale din Bangladesh, au falsificat cereri de virament ale institutiei financiare cu baza la New York, reusind sa deturneze 81 de milioane dolari (72,6 milioane euro). Intre 4 si 5 februarie, zeci de ordine de virament, in valoare totala de circa 800 milioane dolari emise in numele Bancii Centrale din Bangladesh au putut fi blocate dupa aceasta descoperire.

acum 62 luni (27 Apr 2016)

Banii erau depusi intr-un cont in Banca Centrala americana din New York.

Hackerii au trecut printre sistemele de securitate ale Fed (Banca Centrala americana) si dupa ce s-au conectat cu identitati oficiale din Bangladesh, au falsificat cereri de virament ale institutiei financiare cu baza la New York, reusind sa deturneze 81 de milioane dolari (72,6 milioane euro). Potrivit viceguvernatorului bancii din Bangladesh, Razee Hassan, "81 milioane de dolari au fost transferate de la Fed din New York intr-un cont din Filipine". Se pare ca hackerii, care inundasera Fed cu zeci de cereri de virament, sperau sa recupereze 850 milioane suplimentare in cursul unui weekend, bazandu-se pe absenta comunicatiilor intre banca americana si cea din Bangladesh. La inceputul lunii februarie, banca sri-lankeza Pan Asia a primit prin Deutsche Bank un ordin de virament de 20 milioane dolari, provenind dintr-un cont din filiala new-yorkeza a Rezervei federale americane si apartinand Bancii Centrale din Bangladesh.

Intre 4 si 5 februarie, zeci de ordine de virament, in valoare totala de circa 800 milioane dolari emise in numele Bancii Centrale din Bangladesh au putut fi blocate dupa aceasta descoperire. Dar patru dintre ele, in valoare de 81 milioane dolari, au fost onorate. Luni, 25 aprilie, cercetatorii diviziei cibernetice a gigantului britanic al Apararii, BAE Systems, au dezvaluit ca au regasit si studiat metodele care ar fi fost utilizate pentru comiterea piratarii. Cercetatorii estimeaza ca viramentele frauduloase au trecut printr-o piratare informatica sofisticata a retelei bancare Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) care leaga intre ele miile de banci din intreaga lume. Piratii au ajuns sa penetreze in programul Swift Alliance Access, care face interfata intre banci - ca Banca Centrala din Bangladesh - si reteaua Swift. El este folosit de institutiile financiare din lume pentru a transmite in special ordinele de virament, insa cerce... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro