Guvernul PSD viseaza la Justitia de pe vremea Rodicai Stanoiu. Lista celor mai controversate propuneri lansata de Tudorel Toader

"Propunerile prezentate astazi de ministrul Justitiei se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie (...) Preluarea instrumentelor de control asupra activitatii magistratilor de catre factorul politic, amenintarea judecatorilor cu raspunderea patrimoniala in caz de erori judiciare si subordonarea procurorilor fata de ministrul Justitiei, precum si ingerinta procurorilor ierarhic superiori in dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistratilor si reducerea independentei lor", a aratat Iohannis.

acum 49 luni (24 Aug 2017)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat ca va modifica legile Justitiei astfel incat presedintele Romaniei sa nu mai aiba dreptul de a numi conducerea Parchetului General si pe cea a DNA, iar Inspectia Judiciara sa treaca sub controlul ministerului sau.

Nu sunt singurele modificari controversate, presedintele Klaus Iohannis afirmand ca acesta este un atac impotriva statului de drept.

Ce vrea Ministerul Justitiei

Inspectia Judiciara (IJ) trece la Ministerul Justitiei pentru ca "in multe tari, IJ este la MJ (...) nu intra sub coordonarea - poate vor spune unii - sa zicem sub conducerea factorului politic".

Procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent. Erorile judiciare urmeaza sa fie platite initial de catre stat, urmand ca Ministerul de Finante sa se intoarca impotriva magistratilor dovediti ca au comis erori judiciare, pentru recuperarea pagubei. CITESTE SI: #REZIST Peste 1.000 de persoane au protestat, in Piata Victoriei, dupa ce Guvernul PSD a anuntat ca vrea sa modifice Legile Justitiei | "E foarte important cat de bine comunicati si cat de bine intelege toata lumea, ca, de cand le-ati prezentat, va spun ca la mine a ajuns ca pana diseara schimbam tot", a afirmat prim-ministrul. "Apreciem intentia ministrului Justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de CSM. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei", s-a anun-tat intr-un comunicat al Inspectiei Judiciare. "Tragem un semnal de alarma in legatura cu urmatoarele modificari: crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla in corpul magistratilor si nu in exterior, fiind singura ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro